Sporazum sa NATO-om

Tokom posete Jap de Hop Shefera Beogradu potpisan je sporazum o kopnenim linijama komunikacije NATO-a preko teritorije SCG.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2005.

08:16

Default images

Sporazum su potpisali generalni sekretar NATO-a i ministar inostranih poslova SCG, Vuk Drašković. „Taj sporazum omogućava snagama NATO-a, uključujući i KFOR, da u slučaju potrebe reaguju bilo gde u regionu gde su ugrožena ljudska prava i mir. U slučaju da se na Kosovu ponovi nasilje ovaj sporazum olakšava brzo reagovanje snaga NATO-a", rekao je Drašković.

Shefer je ocenio  će  sporazum pre svega biti od korisit KFOR-u koji, kako je naglasio, ostaje na Kosovu, pošto je reč o dugoročnoj obavezi NATO-a.

Uskoro bi SCG i NATO trebalo potpišu sporazum o razmeni poverljivih  i bezbednosnih informacija.

Neprihvatljiv odgovor

Jap de Hop Shefer je iskoristio posetu je da još jednom podseti na neispunjene obaveze prema Hagu.

Shefer je rekao da mu nije jasno kako je moguće da se Ratko Mladić i dalje nalazi na slobodi. Najviši zvaničnici Srbije i Crne Gore trudili su se da što slikovitije objasne i Sheferu i građanima Srbije da su svesni problema Mladić.

"Uhapsite Ratka Mladića što pre" jeste poruka generalnog sekretara NATO-a.   Jap de Hop Shefer kaže da su Srbija i Crna Gora uložile dosta napora u pronalaženju osumnjičenih za ratne zločine, ali da nedostaje finalni korak – Mladić: "Ne mogu da objasnim, a ni mnogi drugi ljudi to ne mogu da objasne, kako je moguće da deset godina posle maskra u Srbrenici konačan zaključak treba da bude: mi ne možemo da nađemo Ratka Mladića. Ne mogu nikome to da objasnim. Drugim rečima, ako ne može da se objasni, postoji samo jedan način da se deluje, a to je da ga uhapsite i pobrinete se da dodje u Hag

Sve dok je Mladić na slobodi, Srbija i Crna Gora neće ući program Partnerstvo za mir, iako je ispunila sve druge uslove. 

Predsednik Državne zajednice, Svtozar Marović, je problem sa Ratkom Mladićem uporedio sa tegom od olova: "Juče sam došao s plaže, s mora. To je kao kad plivate ka jednom divnom mestu, ka Svetom Stefanu, to su evroalanske interagcije, ali plivate sa tegom i možete se utopiti ili baciti olovo. To je general Mladić".    

Ministar inostranih poslova Vuk Draškovič očekuje od intelektulane i političke elite da pokrenu kampanju koja će građanima objasniti da njihov svakodnevni život zavisi od toga da li će se Mladić naći u Hagu: "Da li će biti zaposleni, kolike će im biti plate, da li će ova zemlja da se razavija, da li će biti puteva, da li će biti novih fabrika, sve je blokrano", kazao je Drašković.

Shefer i Tadić: Mladić glavni uslov

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i predsednik Srbije Boris Tadić složili su se u Beogradu da je izručenje ratnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića Haškom tribunalu glavni uslov za evroatlantsku integraciju Srbije i Crne Gore.

Tadić je podsetio da su spoljnopolitički prioriteti zemlje evropske i evro-atlanske integracije i ponovio da general Ratko Mladić mora što pre da se nađe u Tribunalu u Hagu, kako bi se stvorili uslovi za ispunjenje ovih prioriteta.

Tadić i Shefer, kako se navodi u saopštenju izdatom nakon razgovora, ocenili su da je saradnja SCG i NATO dobra, ali da ima još dosta prostora za njeno unapređenje.

Koštunica i Shefer o ispunjavanju obaveza prema Hagu

Srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je da je Srbija ostvarila značajan napredak u saradnji s Haškim tribunalom i preneo uverenje generalnom sekretaru NATO-a Japu de Hop Sheferu da postoji "jasna politička volja za ispunjenje svih obaveza".

Koštunica je rekao da Vlada Srbije vrlo ozbiljno pristupa rešavanju tog problema, saopšteno je iz vlade posle njegovog razgovora s generalnim sekretarom NATO-a.

Kako se navodi, Shefer je naglasio da je za dalji uspešan proces integracija potrebno da Srbija i Crna Gora ispuni sve svoje međunarodne obaveze prema Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: