"Podrži RTV": Nije nas uplašio "kontramiting"

Pokret "Podrži RTV" u kojem su urednici, novinari i građani, poručio je u pismu da ih nije uplašio "kontramiting" ispred RTV, te da će "nastaviti svoju borbu".

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

15:22

Nekoliko udruženja građana održalo je u petak protest ispred zgrade RTV kao odgovor na građanske proteste koji se organizuju zbog talasa smena u toj medijskoj kući, nakon pokrajinskih izbora.

Pokret "Podrži RTV" je ocenio da iza jučerašnjeg protesta "neskriveno stoji vlast", i da je posle njega još više uveren da su u potpunosti opravdani ciljevi za koje se zalaže taj pokret.

U pismu je i ocena da je jučerašnji kontramiting "evidentno finansiran novcem građana Novog Sada", jer su u organizovanju učestvovala gradska javna preduzeća, o čemu postoje dokazi.

"Postavljamo i pitanje ko je finansirao dolazak na miting partijskih aktivista iz raznih krajeva Vojvodine i Srbije, kao i dolazak brojnih predstavnika tehničke Vlade Srbije", zapitao je pokret u pismu.

Oni su podsetili da sinopsis skupa i govor, koji su uredništvu RTV upućeni iz kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, pokazuju ko stoji iza organizacije jučerašnjeg mitinga, a vidi se i način na koji se iz političkih kabineta šalju nalozi novom rukovodstvu i uredništvu vojvođanskog javnog servisa.

Dodaje se da e-mail poruke savetnice gradonačenika nisu ukradene, kako je to gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao, već su poslate na adresu vesti@rtv.rs, te je pošta vidljiva svim zaposlenima u RTV.

Pokret "Podrži RTV" je naveo da je jučerašnji skup obeležilo to što je policija intervenisala povodom postavljenja transparenta studenata i namere novinara da ga snime.

"Studente koji su, u dogovoru s predstavnicima skupštine stanara iz obližnje zgrade, na krovu razvili transparent 'Vi niste naši profesori', policija je po izlasku iz zgrade prvo legitimisala i pretresla, a potom novinarima pokušala da zabrani snimanje tog incidenta uz pretnje tužbom", piše u pismu.

U pimsu piše da se sprovodi "medijska hajka nad organizatorima protesta 'Podrži RTV' i 'Ne davimo Beograd' ".

"Sudeći po brojnosti jučerašnjeg skupa i reakciji građana na njega, izgleda da medijsko spinovanje i medijski progon više nisu tako efikasno sredstvo vladavine i da počinju da stvaraju kontraefekte", piše u saopštenju.

Pokret poručuje da će nastaviti da sarađuje s nestranačkim građanskim pokretima, nastalim u raznim delovima Srbije, radi ostvarenja svojih ciljeva - očuvanja javnog dobra i medijskih sloboda.

Organizacije koje su priredile jučerašnji kontramiting u Novom Sadu su, između ostalih, "Odbrana izborne volje" i "Patku daj tati" koje su registrovane u Agenciji za privredne registre 13. juna 2016. godine, dok su tri organizacije registrovane prošle godine, jedna 2014. a jedna 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: