Crna Gora ima državu pa bi i crkvu

Beograd -- Izjava Mila Đukanovića da u Crnoj Gori može da postiji samo jedna pravoslavna crkva mnoge iznenadila. Analitičari kažu da je to pitanje za crkvu, a ne politiku.

Izvor: B92
Podeli

Reagovala je i Ruska pravoslavna crkva, koja je navela da nema nikakve sumnje da je crnogorska pravoslavna crkva nekanonska raskolnička organizacija.

Osim Ruske pravoslavne crkve, reagovala je i Vlada Srbije, analitičari, ali ne i Srpska pravoslavna crkva, u kojoj je u toku zasedanje Sabora.

Ovog vikenda inače, Crna Gora obeležava pet godina od proglašenja nezavisnosti i bivši premijer i lider DPS-a očekuje da će se u nedelju o pitanju dve crkve izjasniti kongres DPS-a na čijem je čelu.

Za ovu odluku ima podršku i predsednika skupštine Ranka Krivokapića.

"Mi još trpimo istorijske posledice tih događaja, ali svaka zemlja koja je pretrpela takvu istorijsku negaciju, brisanje, uništenje, treba vremena da to uradi mirno. Dobro bi bilo za Crnu Goru da ima jedinstvenu pravoslavnu crkvu, ali to je put koji je stvar vernika, stvar crkve. Država treba da uradi svoje, a to je da obezbedi povraćaj imovinskih prava na svim objektima koji su pripali državi Crnoj Gori", izjavio je Krivokapić.

Amfilohije upozoravao i ranije

Mitropolit crnogorski SPC Amfilohije Radović već nekoliko puta ove godine upozorava da imovina SPC nikada nije bila ugrožena kao danas. Iz njegove mitropolije saopštavaju da zalaganje DPS za jedinstvenu pravoslavnu crkvu ne doprinosi stabilnosti i da nije primereno principima sekularnog i građanskog društva.

"Potpuno je deplasirano i politički štetno da jedna politička partija koja sebe deklariše kao građansku i socijalističku, sada na početku 21. veka u svoj program upisuje otvorene stavove o kanonskom ustrojstvu crkve", navodi se u saopštenju mitropolije na čijem je Amfilohije čelu.

Oglasila se i Ruska pravoslavna crkva, čiji predstavnik Nikolaj Balašov kaže da pravoslavne crkve čitavog sveta nemaju nikakve sumnje da je takozvana crnogorska pravoslavna crkva nekanonska raskolnička organizacija.

"Zato čude izjave lidera iz Podgorice kojima se podržava ta organizacija", kaže Balašov.

Šta kažu u Srbiji

Ministar vera u Vladi Srbije Srđan Srećković kaže da se neće mešati u to, ali da ne razume potrebu da se političari bave radom crkve.

"Država Srbija ne želi ni na koji način da princip slobodnog verskog izjašnjavanja i kanonsku priznatost kao merilo na bilo koji način dovodi u pitanje. Naše pozicije će tu biti apsolutno konstruktivne, jer smatramo da crkveni život treba u potpunosti da bude odvojen od svetovnog", kazao je on.

Izjavama su iznenađeni i analitičari. Zdravko Šorđen iz Centra za toleranciju i međureligijske odnose smatra da takve stvari treba da se rešavaju unutar crkve.

"Mislim da se ovde malo preuranilo sa jednom ovakvom izjavom, odnosno da to pitanje najpre treba da rešavaju dva entiteta. Milsim da je SPC, isto tako, koliko poznajem i drugu stranu, da su one uvek spremne i otvorene za dijalog. To je njihova moralna obaveza. A ko ga nema, ona ga mora inicirati. Ja verujem da će on biti iniciran", ocenjuje on.

"Može biti da treba samo malo više strpljenja. Ako je jedan problem postojao decenijama, nećemo moći da ga kao čarobnim štapićem u jednom trenutku rešimo. To ne valja", dodaje Šorđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu