Niger: Zbog Šarlija 10 stradalih

Predsednik Nigera Mahamadu Isufu saopštio je da je najmanje 10 ljudi ubijeno u nasilnim protestima u predhodna dva dana.

Izvor: B92

Nedelja, 18.01.2015.

10:35

Default images
ilustracija: Beta/AP

Protesti su otpočeli pošto je francuski satirični nedeljnik "Šarli ebdo" objavio nove karikature o proroku Muhamedu.

Predsednik Nigera naveo je da je pet smrtnih slučajeva prijavljeno posle demonstracija u glavnom gradu Nijameju u napadnutim crkvama i barovima i još najmanje pet osoba je ubijeno u gradu Zinder posle molitve dan ranije, prenela je agencija AP.

Dva dana su trajali nasilni protesti u Nigeru, gde je juče u Nijameju oko hiljadu mladića vitlalo gvozdenim palicama, paleći crkve i barove i bacajući kamenje na policiju koja je odgovorila suzavcem.

Najmanje osam crkava je spaljeno u Nijameju, pa je ambasada Francuske u nigerijskoj prestonici pozvala svoje državljane da ostanu kod kuće, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus osudio je nasilja u Nigeru.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da se Francuska obavezala na slobodu govora i izražavanja i podsetio da se "o tome ne može pregovarati", dodaje AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: