Slovenija: Većina izbeglica treba da ostane u HR

Slovenija, i pored priprema infrastrukture za prijem izbeglica, očekuje da će Hrvatska zaustaviti većinu na njihovom putu, saopštili su slovenački zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.09.2015.

17:08

Default images
Foto: Tanjug

Slovenija očekuje da će Hrvatska "poštovati obaveze koje ima kao članica Evropske unije", što znači da "većina izbeglica treba tamo da ostane", izjavio je državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic.

Oni koji ne ispunjavaju uslove za azil biće vraćeni u Hrvatsku u roku od 48 sati, dok će drugi biti smešteni u prihvatne centre, rekao je Šefic u Brežicama, gde je planirano podizanje jednog od šest prihvatnih centara duž granice, gde će izbeglice biti proveravane, prenela je STA.

Očekuje se da bi područje Brežica moglo da bude jedan od puteva za izbeglice uzimajući u obzir blizinu glavnog auto-puta između Slovenije i Hrvatske, kao i glavnu železničku vezu.

Procesni centar, šatorski grad koji će se prostirati na 5.000 kvadratnih metara, biće podignut pored policijske stranice, ako i kada bude potrebe.

Šefic je kazao da očekuje da će izbeglice pristizati na kontrolisan način, a ukoliko njihov broj dnevno premaši 500, procedure prijema biće prilagođene u skladu sa tim.

Predložena mesta za prihvatne centre jesu škole koje nisu u upotrebi, sportske hale, studentske spavaonice, čak i igrališta.

Izbeglički talas približio se Sloveniji ,koja bi u slučaju potrebe mogla da primi pet do sedam hiljada izbeglica, pišu slovenački mediji.

Priliv izbeglica u Hrvatsku stavlja Sloveniju kao sledeću na redu na maršruti ka Austriji i najpoželjnijoj destinaciji većine izbeglica, Nemačkoj.

Slovenija je odlučila da od ponoći privremeno obnovi kontrole na granici sa Mađarskom, nakon što su slične mere preduzele Austrija i Nemačka.

To je prvi put da Slovenija suspenduje režim Šengena o putovanju bez pasoške kontrole od kako je pristupila Šengenskoj zoni 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: