"Bitka za znanje" regrutuje nastavnike informatike

Tokom prvih pet dana konkursa za obuku za rad sa robotima, uz koje će đaci uz igru savladavati osnove programiranja i kodiranja, prijavilo se 76 škola.

Izvor: Politika

Ponedeljak, 17.07.2017.

10:56

Kako piše "Politika", minule nedelje, počeo je novi krug akcije „Bitka za znanje”. Nastavnici informatike iz čitave Srbije mogu da se prijave za obuku za rad sa takozvanim Mbotovima, robotima uz koje će đaci od petog do osmog razreda uz igru savladavati osnove programiranja i kodiranja.

Svaki nastavnik koji nauči da sklopi, programira i pokrene robota, kao poklon za svoju školu dobiće pet Mbotova.

Od početka ove godine obučeno je oko 500 nastavnika informatike i tehničkog obrazovanja, iz 344 škola. Zahvaljujući donatorima, koje je obezbedio nosilac programa, Fond B92, u školske klupe stiglo je 1.720 robota.

Jovana Stranjančević, jedan od koordinatora akcije „Bitke za znanje”, ističe da se tokom prva dva dana konkursa već prijavilo 50 škola i isto toliko nastavnika. Obuke i podela robota obaviće se prema redosledu prijavljivanja, u nekoliko ciklusa. Njena procena je da će

roboti stići u barem još stotinu škola, možda i više, to zavisi od donatora.

"Šta su i koliko naučili, đaci su pokazali na takmičenju korišćenja robota, nazvanom Kodigranje. U finalu su učestvovale ekipe iz 30 škola, a od svih takmičara smo čuli da su ih robotići nadahnuli da svoje buduće školovanje vide u IT sektoru. I iskustva nastavnika govore da su se đaci bukvalno zaljubili u robote", ističe Jovana Stranjančević.

O interesovanju osnovaca za programiranje i kodiranje govori i podatak da se od 344 škole koje su u svoje učionice uvele Mbotove za takmičarsku ligu prijavilo 160 osmoletki.

Od 30 timova u finalu, deset prvoplasiranih osvojilo je jednak broj poena za programiranje i pokretanje Mbota. Za pobednika je proglašena ekipa Prve osnovne škole Kralja Petra Drugog iz Užica, jer su najbrže ispunili postavljene zadatke.

"Od 30 finalista, 27 ekipa je za svoje škole osvojilo specijalni poklon, takozvani Litl bits, pomoću koga će sa školskim drugarima na časovima informatike naučiti još neke vrste programiranja, recimo, da robot za određeno vreme obavi zadatu radnju", kaže Jovana Stranjančević i najavljuje da će takmičarska liga biti nastavljena i tokom naredne školske godine.

U OŠ „Radoje Domanović” iz Kragujevca interesovanje đaka za kodiranje bilo je toliko da je uprava škole našla sponzora i nezavisno od akcije „Bitka za znanje” prikupila sredstva za kupovinu još savremenijeg robota, koji će nadograditi programerske veštine učenika.

Inače, ovaj projekat počeo je u januaru, uz podršku Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cilj je da se uz pomoć učenja programiranja i kodiranja kroz igru kod osnovaca razviju veštine rešavanja problema, ali i da se motivišu da se u budućnosti bave takozvanim STEM zanimanjima (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: