Hoćemo jedinstven policijski sistem

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio večeras da jedinstven kosovski policijski i sudski sistem mora postojati na celoj teritoriji.

Izvor: Beta

Sreda, 17.04.2013.

22:47

Default images

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je večeras dolazeći na nastavak dijaloga u Briselu da Priština traži da se sporazumom prihvati jedinstven policijski i sudski sistem Kosova na celoj njegovoj teritoriji i da sva rešenja moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Prema njegovim rečima, srpska strana je prihvatila da razmotri razne mogućnosti oko toga, a Priština je, kako je rekao, spremna da razgovara o mogućnostima za postizanje sporazuma.

Tači je rekao da će sve vezano za sporazum biti usaglašeno sa evropskim standardima i da će se razgovarati o rokovima i načinima primene dogovorenog, u cilju dobrosusedskih odnosa.

Upitan da li to znači da bi komandni lanac za policiju morao da ide od Prištine, uključuju'i sever Kosova, Tači je naveo da jedinstven kosovski policijski i sudski sistem mora postojati na celoj teritoriji.

Sastanak delegacija Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton nastavljen je oko 22.30 posle dvočasovne pauze.

Selimi: U načelu usaglašen sporazum

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Selimi izjavio je da je u načelu usaglašen sporazum kojim bi srpska zajednica na severu dobila veća ovlašćenja i da bi sporazum mogao biti potpisan u petak, ali da pregovori i dalje mogu da propadnu.

"Za sada još nema sporazuma, ali su velike šanse za njega", rekao je Selimi u telefonskom intervjuu za list Njujork tajms.

Selimi je naveo da se radi na tome da sporazum bude potpisan u petak u Briselu.

Njujork tajms piše u tekstu na svojoj internet stranici da bi srpska zajednica dobila veća ovlašćenja, a da bi zauzvrat prećutno priznala kosovsku vladu.

Selimi je rekao da bi "sporazum najavio novi period stabilnosti na celom Balkanu i pomogao obema zemljama da prošlost ostave iza sebe". Njujorški list navodi i da bi sporazum u dijalogu Beograd-Priština mogao biti ključni trenutak u odnosima "bivših neprijatelja što bi im omogućilo eventualno priključenje Evropskoj uniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: