Hrvati u Srbiji zadovoljni posetom

Hrvatska manjinska zajednica u Srbiji očekuje da će se poruke koje su poslali premijeri Milanović i Dačić pozitivno odraziti na položaj Hrvata u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2013.

12:14

Default images

Predstavnici hrvatskih nacionalnih udruženja u Srbiji juče su se u hrvatskoj ambasadi u Beogradu sastali s Milanovićem, nakon čega su, u izjavama agenciji Hina, izrazili optimizam u vezi s položajem hrvatske manjine u Srbiji.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić rekao je da se nada poboljšanju odnosa između dve zemlje, a time i boljem položaju hrvatske manjine u Srbiji.

"Očekujem poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske na međudržavnom nivou, što će se svakakao pozitivno odraziti i na položaj hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Bačić, zadovoljan zainteresovanošću koju je premijer Hrvatske pokazao za sunarodnike u Srbiji.

Pozitivne utiske posle razgovora sa Milanovićem ima i Petar Kuntić, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanik u srpskom parlamentu.

"U poslednjih 10 godina bio sam učesnik svih važnih događaja u hrvatskoj zajednici i poseta visokopozicioniranih hrvatskih dužnosnika Srbiji i svaki se put radujem tim posetama, jer to znači smanjenje zategnutosti na relaciji Beograd-Zagreb, a odražava se i smanjenjem animoziteta većinskog naroda prema Hrvatima u Srbiji", rekao je Kuntić.

"Ova poseta ima posebno značenje, jer je teško bilo biti Hrvat poslednjih meseci na ovim prostorima, s obzirom na sve što se događalo u Srbiji povodom oslobađajućih presuda hrvatskim generalima (pred Haškim tribunalom). Zato mislim da ova poseta neće imati samo simbolično značenje, imajući u vidu očigledan zaokret u vođenju spoljne politike premijera Dačića kao i energičnost premijera Hrvatske", ocenio je on.

Kuntić je, takođe, izrazio nadu da će "u toj novoj atmosferi" doći i do poboljšanja položaja hrvatske manjine u Srbiji, pogotovo u primeni pozitivnih zakonskih propisa, a u političkom smislu u doslednoj primeni međudržavnog sporazuma o zaštiti Hrvata u Srbiji i Srba i Hrvatskoj.

Na jučerašnjem sastanku, kako je izjavio Kuntić, naglašena je i spremnost za veću materijalnu i finansijsku pomoć Hrvatima u Srbiji.

"U kontekstu nove atmosfere u srpsko-hrvatskim odnosima, započetim ovom posetom, očekuje se da će se sve ono što je premijer obećao u 2013. i obistiniti, a kao krunu novih odnosa na relaciji Zagreb-Beograd očekujemo i skori susret predsednika (Srbije Tomislava) Nikolića i (Hrvatske Ive) Josipovića.

On se nada da će za taj susret "u Nikolićevoj delegaciji hrvatska manjina imati svoje predstavnike, kao što je to bilo ranije pri susretima predsednika Jospipovića i (bivšeg srpskog predsednika Borisa) Tadića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: