"Škola bez nasilja"

UNICEF-ov program "Škola bez nasilja", koji se sprovodi u 193 osnovne i 9 srednjih škola u Srbiji, smanjio vršnjačko nasilje i do 50 posto.

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2010.

10:45

Default images

Cilj ovog programa je stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za učenje, rad i razvoj dece.

Jedna od škola u kojoj se već četiri godine uspešno realizuje ovaj program je Osnovna škola "Rada Miljković" u Jagodini. Učenici, nastavnici i roditelji kažu da je uz pomoć edukacije i đačkih timova koji rešavaju sukobe, vršnjačko nasilje u ovoj školi svedeno na minimum.

Od učenika koji uglavnom pravi probleme do uzornog đaka, koji rešava sukobe među vršnjacima dug je put, koji je za kratko vreme prešao Stevan Savić, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Rada Miljković" iz Jagodine.

On kaže da se njegovo ponašanje promenilo dolaskom u ovu školu. „Mnogo se promenilo moje ponašanje kada sam došao u ovu školu, jer u mojoj prethodnoj školi nije bilo ovog projekta, tako da i kada sam prešao ovde dosta smo se tukli, psovali, diskriminisali, vređao sam na sve moguće načine. A danas? Danas uopšte nije tako“, kaže on.

Pored Stefana, u "Školskoj zoni lepog ponašanja" stalno dežura neko od učenika medijatora, koji su prošli UNICEF-ovu obuku za rešavanje psihičkog, fizičkog ili verbalnog nasilja.

Za uspeh i suzbijanje vršnjačkog nasilja bitan je i stalan kontakt profesora, dece i roditelja, ističu psiholozi.

„Ono što jeste primetnije je da su otvoreniji i da više primećuju šta sve spada pod nasilje. Spremni su da se uhvate u koštac sa nasiljem i da su se odvojili od one ogromne većine, koja je kao ćutljiva većina, i pretvorili se u one koji reaguju“, objašnajva Valerija Živković, psihološkinja OŠ "Rada Miljković".

Osnovna škola "Rada Miljković" jedna je od prvih škola na teritoriji Srbije koja se 2006. godine uključila u UNICEF-ov projekat „Škola bez nasilja“.

„Vidimo da je nasilja manje, nije u potpunosti iskorenjeno, ali ono što je bitno jeste da je fizičkog nasilja i te kako manje, naravno postoji ona strana verbalnog nasilja“, kaže direktor te škole Boban Marović.

Istraživanja su pokazala da se nakon pet godina realizacije programa "Škola bez nasilja" u 212 škola širom Srbije broj učenika koji učestalo trpe nasilje smanjio od 6 pa do čak 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: