BiH: Potvrđena optužnica vehabijama

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 12 radikalnih islamista iz BiH, koji se terete za učestvovanje u ratu na području Sirije i Iraka i podršku terorističkoj ID

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.06.2015.

17:01

Default images
Foto: Printskrin (ilustracija)

Prema navodima optužnice, optuženi su u drugoj polovini 2013. i 2014, kao pripadnici vehabijske zajednice u nekoliko gradova i mesta na području BiH prikupljali sredstva i napustili zemlju kako bi se priključili terorističkoj organizaciji koja deluje na teritoriji Sirije i Iraka.

Kako je precizirano iz Suda BiH, optuženi Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić se terete da su s područja Turske ilegalno prelazili u Siriju i učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani Islamske države, prenela je Hina.

Hasanović se tereti i za neovlašćenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, a Kapić, Karamuja i Delić i za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prema podacima bezbednosnih agencija u BiH, na strani Islamske države se u Siriji i Iraku bori više od 150 državljana Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: