BiH: Potvrđena optužnica vehabijama

Sarajevo -- Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 12 radikalnih islamista iz BiH, koji se terete za učestvovanje u ratu na području Sirije i Iraka i podršku terorističkoj ID

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema navodima optužnice, optuženi su u drugoj polovini 2013. i 2014, kao pripadnici vehabijske zajednice u nekoliko gradova i mesta na području BiH prikupljali sredstva i napustili zemlju kako bi se priključili terorističkoj organizaciji koja deluje na teritoriji Sirije i Iraka.

Kako je precizirano iz Suda BiH, optuženi Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić se terete da su s područja Turske ilegalno prelazili u Siriju i učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani Islamske države, prenela je Hina.

Hasanović se tereti i za neovlašćenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, a Kapić, Karamuja i Delić i za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prema podacima bezbednosnih agencija u BiH, na strani Islamske države se u Siriji i Iraku bori više od 150 državljana Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu