18 godina Radija B92

Radio B92 danas slavi punoletstvo, osamnaest godina svog postojanja na medijskoj sceni Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

08:41

Default images

Emitovanjem omladinskog radio programa, koji je pokrivao teritoriju šireg centra Beograda iz prostorije od oko 15 kvadratnih metara, pre 18 godina počeo je da radi Radio B92. Sukob s režimom Slobodana Miloševića, kritikovanje nasilja i netolerancije, kao i borba za građanska prava i slobode, obeležja su njegovog rada, zbog čega je tokom vladavine Miloševića četiri puta zabranjivan.

Nastavši kao omladinski radio, u proteklom periodu “odrastanja” postao je najslušanija komercijalna radio stanica u Srbiji.

Direktor RTV B92 Veran Matić je, gostujući u emisiji “Uvećanje” Radija B92, istakao da je od nastanka radija znao da će taj projekat veoma dugo da traje i da je osnivanjem radija B92 ustanovljeno novo poglavlje u istoriji novinarstva u Srbiji.

"Nekoliko godina je trajala inicijativa za osnivanje omladinskog radija, koji se tada, između ostalog, percipirao kao nezavisni, i uspeli smo dakle posle tri-četiri godine pokušaja i zahteva, praktično na subverzivan način iskoristimo proslavu Dana mladosti, dobijemo privremenu dozvolu na dve nedelje emitovanja programa", kaže on.

"Bez obzira što smo dobili dozvolu samo na dve nedelje, mi smo pravili program kao da ćemo ostati u etru zauvek i doneli odluku tokom te dve nedelje da ne prestanemo sa emitovanjem bez obzira što nam ističe dozvola. Tako se dogodilo da smo praktično radili do 1998. godine bez dozvole", kaže Matić.

Dušan Mašić, pisac knjige “Talasanje Srbije”, posvećene nastanku i razvoju Radija B92, objašnjava šta se od nastanka do punoletstva Radija promenilo.

"Kada je B92 počinjao, 15. maja 1989, Majkl Džekson je bio crnac, koristili smo magnetofonske trake i gramofon, ja sam u svojoj sobi imao mali crno-beli televizor, a radikali su bili isto ono što su i danas, i to je jedino što povezuje ovih 18 godina, nažalost", kaže on.

"Voleo bih da B92 razmisli o tome zašto danas neki ljudi u Skupštini rade isto ono što su radili i pre 18 godina i zašto B92 danas ne radi ono što je radio pre 18 godina", rekao je Mašić.

Užurban radni dan

Danas, 18 godina kasnije, RTV B92 je kompanija sa više od 400 zaposlenih.

Iako naizgled razdvojeni, zaposleni na RTV B92, da bi uspešno obavili posao, moraju da rade u timu i na radiju i na televiziji i na internet sajtu.

Odlazak na teren može biti i iznenađenje, kaže novinarka KatarinaStevanović. "Ne znaš uvek šta da očekuješ kada negde odeš, nekada te sačekaju lepe stvari, konferencije, nekada to može da se nazove 'ideš na slepo'", kaže ona.

Autori emisija bore se sa drugačijim problemima. S obzirom da iz dana u dan prate sve što je aktuelno na političkoj i društvenoj sceni, izbor gosta neočekivano se menja.

"Vi ste mene zatekli u trenutku kada još nemam gosta za emisiju i kada razmišljam koga da pozovem, pošto vreme kada ide emisija ide za vreme Skupštine. I sada je meni drama ko da dođe", kaže Antonela Riha, voditeljka emisije Poligraf.

"Ja zamišljam B92 u budućnosti kao medij koji, kada progovori nešto negativno o nekome, taj sutra mora da podnese ostavku. Ja tako zamišljam uticaj jednog nacionalnog, objektivnog medija. To je za mene pojam medijskog ili javnog uticaja", kaže voditeljka emisije Kažiprst Danica Vučenić.

U pauzi između odabira sagovornika, čekanja i odlaska na snimanje, zaposleni vreme provode u kafiću. Nada Divjak već godinama sa duge strane šanka preživljava sve aktualne političke događaje i kaže da je lepo, ali ne uvek lako ispunjavati  prohteve novinara.

"Zavisi od događaja na političkoj sceni. Ako su neka užurbana događanja, sve mora biti munjevitom brzinom", kaže ona.

Poruke za B92

Povodom rođendana, poruke su za B92 uputili brojni slušaoci i gledaoci, a izjave o radu B92 dale su i i mnogobrojne javne ličnosti.

Dušan Reljić: B92 je bitno doprineo da se očuva jezgro demokratije i stvore osnove za promene u Srbiji.

Tanja Miščević: Mnoge generacije tokom 90-ih učile istinu od B92

Baton Hadžiju: B92 je ono što se zove vrednost novinarstva,  ono što se zove brzo informisanje, ono što se zove realnost situacije.

Anton Nikiforov: Za B92 je korektno izveštavanje jedna od najvažnijih stvari.

Tim Maršal: Za mene je to bila sveća koja je osvetljavala vrlo mračan period, mnogima je život održavala u nadi.

Rad stanica i zaposlenih nagrađen je mnogobrojnim međunarodnim i domaćim nagradama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: