Niš: Masovan protest protiv nasilja

Niš -- Nekoliko hiljada građana okupilo se u centru Niša u mirnom protestu protiv nasilja u pomen ubijenom studentu Vuku Stoiljkoviću.

Izvor: Tanjug, juznevesti.com
Podeli

Kako prenosi portal Južne vesti, građani su se okupili na Trgu kralja Milana, posle čega su krenuli u mirnu šetnju do Gradske kuće, Suda i niške policije.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima: "Marijo, majko božija, da li vidiš šta rade sa tvojom decom?", "Savest, svest, moral"

Kako su saopštili u niškoj policiji, nema incidenata.

Građani su bili pozivani na mirni protest preko Fejsbuk stranice "Budimo Vukove oči i uši. Nek ti je večna slava. Vuk Stoiljković 1992 - 2014", koju prati već preko 30.000 ljudi.

Na skupu su govorili članovi Debatnog kluba Gimnazije "Svetozar Marković" gde kao profesor radi majka ubijenog mladića, njegova devojka, njegov ujak i profesori te škole.

Protest je opomena instuticajama, vaspitnim ustanovama i državi da se oštro krene u kampanju protiv nasilja, rekla je profesorka filozofije Bojana Golubović koja je pročitala zahteve nadlažnim organima koje su okupljeni građani podržali.

Ona je rekla da je to "protest protiv neprofesionalnog vođenja istrage" i da je zahtev da se delo pravilno pravno kvalifikuje kako ne bi došlo do umanjenja kazne, kao i da čitav slučaj treba do kraja rasvetliti.

"Pozivam sve ljude koji su videli nešto ili imaju informaciju koja bi mogla da pomogne u razjašnjavanju onoga što se zaista dogodilo - da istupe", rekla je Golubovićeva.

Na skupu je govorio Zoran Jovanović, ujak ubijenog studenta medicine koji je rekao da je porodica nezadovoljna onim što je njima u policiji prezentovano u vezi sa istragom o tagičnom događaju u kome je smrtno stradao Vuk.

Koordinator Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu Valentina Krstić rekla je novinarima da će oni pratiti taj slučaj i da će reagovati ukoliko dođu do saznanja o koruptivnim radnjama.

Članovi Debatnog kluba Gimnazije "Svetozar Marković" poručili su da "nasilje rađa nasilje" i da je jedina dopuštena netolerencija ona koja je protiv nasilja.

Oni su i ume mladih priznali da ih je strah, da je "spokoj sputan nasiljem", zapitavši se "gde je greška, kad mladi ljudi požele da nose oružje".

"Srbijo, zar si izgubila ljudskost", zapitali su i poručili da treba dići glas koji će se čuti daleko, kao i da ne smeju dozvoliti da ih savest kasnije opominje zašto su ćutali.

Svako od nas mora ostati čovek, poručili su gimnazijalci sa skupa na kome su nosili transparent na kome je pisalo "Svest, savest, moral", reči koje znače spas i prepreku nasilju.

Skupu se obratili devojka ubijenog Vuka, Katarina Dunić koja je govorila o ljudskim vrlinama mladića koji se nikome nije zamerio, koji je položio prijemne ispite na medicini, Vojnoj akademiji i građevini, kao i o njihovim planovima za budućnost koja im je na brtalan način oduzeta.

Sa govornice je poručeno da je protest isključivo građanski. Protest je počeo minutom ćutanja za Vuka i sve one koji su nastradali u sličnim tragičnim događajima.

Vuk je ubijen 10. februara oko 20,00 časova, a policija je saopštila da je uhapsila Dimintrija S.(20) za koga se sumnja da ga je ubio nanevši mu četiri uboda nožem u predelu stomaka i vrata.

Osumnjičenom je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu odredio jednomesečni pritvor, saopšteno je iz tog suda.

Prijatelji ubijenog studenta, njegove kolege, profesori i građani sponatno su se najpre okupili na mestu gde je mladić izboden paleći sveće i najvljujući da će nastaviti sa okupljanjima i pratećenjem svega što preduzimaju nadležni organi u rasvetljavanju tog tragičnog događaja.

Pojedini mediji, pozivajući se na nezvanične izjave, objavili su dva imena koja su se sumnjičila, a kasnije je uhapšena samo jedna osoba što je izazvalo sumnju i regovanje prijatelja nastradalog mladića i građana u Nišu.

Nekoliko stotina Novosađana protestovalo je danas na centralnom gradskom Trgu slobode zbog nasilja u tom gradu i zbog pojedinih sudskih presuda.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić zatražio je, povodom protesta građana, da policija pojača preventivni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu