"Srpski voz" posle 19 sati putovanja stigao u Beograd

Voz koji je u subotu pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se u nedelju oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug
Tanjug

Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na poslednoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom.

Voz je na toj stanici proveo četiri sata posle čega je u 20.40 vraćen za Beograd.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odlučio da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera.

On je rekao da su Albanci i specijalne snage pokušali da miniraju deo pruge i da su na administrativnu liniju poslali svoje jedinice da uhapse putnike i mašinovođu kao i da su Albanci želeli .

Albanci su , po njegovim rečima, poslali bez dozvole NATO i bilo čijeg odobrenja 17 blindiranih vozila tipa "Kobra" sa specijalnim jedinicama ROSU na sever Kosova "sa željom da isprovociraju sukob" i da počne sukob širih razmera na tom delu teritorije.

Putnici i brojni novinari iz voza iščekivali su konferenciju za novinare premijera kako bi saznali da li će voz produžiti ka Kosovskoj Mitrovici, a obraćanje premijera pratili su preko mobilnih telefona.

Putnici su posle premijerovog obraćanja autobusom prevezeni do Kosovske Mitrovice, a novinari i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i bivši portparol i lider desničarskog pokreta "1389" Miša Vacić, koji je savetnik direktora Kancelarije za KiM su pošli natrag za Beograd vozom.

Putnici iz voza autobusom su do Kosovske Mitrovice stigli bezbedno i bez problema, rekao je Kozarev agenciji Beta.

Čekanje u stanici Raška inače je obeležio i dolazak članova kulturno umetničkog društva "Kopaonik" iz Leposavića koji su u narodnim nošnjama i srpskim zastavama ušli u vagon i otpevali nekoliko kosovskih pesama poput pesme "Oj Kosovo Kosovo".

Oni su nameravali, ukoliko bude dozvoljeno da voz nastavi put ka Kosovskoj Mitrovici pođu njime do tog odredišta.

Među putnicima i novinarima u vozu tokom čekanja na odluku da li će biti nastaviljen put nije bilo panike ni nervoze, a atmosfera je čak bila poprilično i vesela uz piće i pesmu.

Na vozu je inače na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je naredio ministru unutrašnjih poslova Kosova i generalnom direktoru policije Kosova da po svaku cenu spreče ulazak tog voza.

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da je za "sve što se događalo" u vezi sa dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, bila nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija i da je to bio deo "naopakih namera Srbje da destabilzuje situaciju na Kosovu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu