Dačić: Čekamo da istekne rok

Premijer Ivica Dačić izjavio da je Ministarstvo pravde Srbije poslalo zahtev lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik borcima OVPBM.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

12:29

Default images

On je takođe rekao i da država neće reagovati dok ne isteknu ti rokovi. Dačić nije mogao da kaže o kolikim se rokovima radi, ali je naveo da je cilj da se problem spornog spomenika reši.

On je rekao da od ministra pravde očekuje da ga obavesti o tome kad ističu rokovi za uklanjanje spomenika u centru Preševa i o merama koje je Ministarstvo pravde preduzelo kako bi policija obavila svoj posao ako spomenik ne bude uklonjen, naglasivši da država Srbija neće provocirati sukobe, ali isto tako neće dozvoliti ni otvorene provokacije.

"Država Srbija neće provocirati nove sukobe, ali ni dozvoliti otvorenu provokaciju", rekao je Dačić povodom pretnji rasformirane jedinice Albanaca sa juga Srbije ANA, ali i JSO i dodao da svako strpljenje ima granica, pa i ovo, pogotovo kada je praćeno pretnjama demobilisanih jedinica.

Dačić je podsetio da na jugu Srbije ima više od 20 sličnih spomenika, ali da su oni kraj puta ili na grobljima i da je jedino u Preševu on postavljen na javnoj površini ispred opštine u centru grada.

"Da li je dozvoljeno da se ovako provocira država Srbija? Ne može u Njujorku da bude postavljen spomenik Al Kaidi, pa ne može ni u Srbiji ovakav spomenik", rekao je premijer novinarima u Palati Srbija.

On je ponovio da bi bilo najbolje da Albanci sa juga Srbije taj spomenik prenesu sami na drugo mesto i da sve to uđe u zakonske tokove, ali i ukazao da oni to ne žele.

Premijer je najavio i da bi do kraja nedelje trebalo da bude imenovan oficir Srbije za vezu sa sedištem u kancelariji EU u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: