Josipović: Šansa da se reše sporovi

Zagreb -- Sastanak premijera Srbije i Hrvatske "vrlo dobar korak", kaže Ivo Josipović i ponavlja da neće ići u Srbiju dok se ne promeni retorika Tomislava Nikolića.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik Hrvatske je novinarima u Zagrebu rekao da mu je drago što Zoran Milanović putuje u Srbiju.

"Uvek je pravi trenutak za uspostavljanje boljih odnosa sa susedima. Meni je drago da premijer Milanović ide u Beograd. To je prilika da zastoj koji je nastao u odnosima Hrvatske i Srbije na neki način otklonimo", rekao je Josipović.

On je, posle tradicionalnog prijema za predstavnike diplomatskog kora u Hrvatskoj, kazao da postoje pitanja o kojima dve države imaju različito mišljenje, ali da "bez razgovora nema raščišćavanja sporova".

Josipović je potvrdno odgovorio na pitanje ostaje li i dalje pri stavu da neće u Beograd dok predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne promeni retoriku. Na konstataciju novinara da se retorika nije promenila, hrvatski predsednik je dodao da ne ide u Beograd.

"Doći će trenutak i za sastanak na predsedničkom nivou i to kada budemo mogli javnost u Hrvatskoj i Srbiji da uverimo da imamo zajedničku platformu za razvoj naših odnosa", dodao je hrvatski predsednik.

On je prethodno u govoru na tradicionalnom prijemu povodom Božića i Nove godine naglasio da politika pomirenja i saradnje ostaje glavno načelo hrvatske regionalne politike, sada uklopljene u evropsku politiku prema jugoistoku Evrope. Ponovio je da će Hrvatska nastaviti da podržava proširenje EU na sve zemlje regiona.

Premijer Milanović dolazi sutra u radnu posetu Beogradu, a u javnosti se tumači da bi ta poseta trebalo da označi novu fazu u odnosima između dve države.

Uz podsećanje da je reč o prvoj poseti nekog premijera Hrvatske od marta 2009. kada je u Beogradu bio tadašnji premijer Ivo Sanader, hrvatski mediji ocenjuju da je ovoga puta poseta radna, a ne službena, da bi se izbeglo intoniranje himne i protokol koji uključuje i postrojavanje vojske.

Premijer Dačić smatra da sastanak s Milanovićem neće biti istorijski po zaključcima, ali da će biti poseban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu