Uskoro i nekretnine na lizing

Beograd -- Građani bi 2011. trebalo da dobiju novu mogućnost da reše stambeno pitanje. Izmene zakona koje bi trebalo da uslede dozvoliće kupovinu nepokretnosti na lizing.

Izvor: B92
Podeli

Ovaj način kupovine će kao i do sada biti povoljniji za poslovne korisnike, ali će i građani imati korist od povećanja konkurencije na finansijskom tržištu.

Automobili su do sada bili najčešći predmet lizinga. Kako bi podstaklo razvoj ovog segmenta finansijskih usluga, Ministarstvo finansija omogućiće lizing kućama da ubuduće posreduju u kupovini nepokretnosti.

One će morati da budu još više finansijski sigurne, zbog čega će, prema rečima državnog sekretara Slobodana Ilića, njihov osnivački kapital morati da bude najmanje pet miliona evra.

Lizing nekretnina bi mogao da bude rešenje za sve one koji nisu u stanju da polože učešće za stambeni kredit, to jest za one koji nemaju šta da stave pod hipoteku.

Međutim, kupovina na lizing će i dalje biti privlačnija privredi zbog PDV-a, koji postoji u lizing operacijama, kaže Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.com.

Uključivanje lizing kompanija u tržište nekretnina zaoštriće borbu za klijente, što bi trebalo da natera i banke da ponude povoljnije uslove zaduživanja.

Ipak, zbog krize koja je ugrozila budžete i građana i privatnika, ne bi trebalo očekivati da će nov vid kupovine oživeti srpsko tržište nekretnina. Zbog povećanog broja onih koji nisu u stanju da otplaćuju ranije uzete kredite, guverner Dejan Šoškić je pozvao građane na oprez.

Kupovina nekretnina na lizing biće moguća posle usvajanja izmena zakona u Skupštini, što Ministarstvo finansija očekuje u prvom tromesečju 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 854 idi na stranu