Za bolji sistem javnih nabavki

Beograd -- Srbija godišnje potroši oko četiri milijarde evra samo na javne nabavke, kaže šef Delagacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Izvor: B92
Podeli

Zbog obima posla, ali i zbog zahteva Unije, država mora da reformiše sistem javnih nabavki, ustanovi evropska pravila u ovom sektoru i eliminiše korupciju kao gorući problem.

Zato je predstavljen projekat "Jačanje javnih nabavki u Srbiji" koji finansira Evropska komisija.

Vensan Dežer ocenjuje da je u Srbiji u proteklim godinama dosta učinjeno na unapređenju sistema javnih nabavki, ali da je potrebna nova strategija razvoja, zakoni i formiranje nove Komisije za zaštitu prava učesnika u javnim nabavkama.

"Mi jednostavno želimo da na najbolji način iskoristimo novac poreskih obveznika i dobro raspolaganje tim novcem", kazao je on.

Direktor Direkcije za javne nabavke Predrag Jovanović priznaje da se Direkcija u sopstvenoj organizaciji nije baš najbolje snašla u iskorenjivanju korupcije.

"Jedna od najvažnijih stvari na koje će se ovaj projekat fokusirati jeste da se uradi korupcijska mapa postupaka javnih nabavki u Srbiji, da se vidi koje su to neuralgične tačke, da se identifikuju, gde dolazi do neracionalnosti, neregularnog ponašanja i da se predlože mehanizmi za prevenciju tih neregularnosti", najavio je Jovanović.

Krajnji cilj ovog projekta je bolji kvalitet javnih nabavki za manje para, jer bi, kako tvrdi šefica Kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević, u narednih pet godina trebalo da domaći ponuđači budu izjednačeni sa stranim, kada će cena biti osnovno merilo za izbor najbolje ponude.

"Postiže se jednakost ponuđača, unapređuje se konkurentnost, dolazi se do boljeg kvaliteta roba i usluga, skraćuje se rok isporuke, uspostavlja se jedinstveni sistem pomoću koga se suzbija korupcija. Osim svih ovih koristi, to je i obaveza koju imamo iz procesa evropskih integracija", rekla je Delevićeva.

Učesnici ovog projekta smatraju da bi reorganizacija mogla dovesti i više stranih investitora.

Projekat će trajati 21 mesec, a sprovodiće ga danska Asocijacija za lokalnu upravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 866 idi na stranu