Haradinaj novi premijer Kosova?

Priština -- Vladajuća DPK i opoziciona AZBK formiraće novu Vladu Kosova u kojoj će Ramuš Haradinaj biti premijer, a Hašim Tači predsednik Kosova, saznaje portal Infokus.

Izvor: Beta
Podeli

Prema dogovoru, dosadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga će preuzeti dužnost ministra unutrašnjih poslova, piše portal Infokus, pozivajući se na poverljive izvore u Vladi Kosova.

Prema istom izvoru, partije su se dogovorile sa predsednicom Jahjagom da ona podnese ostavku na sadašnju funkciju i da u novoj koaliciji preuzme funkciju ministra unutrašnjih poslova Kosova, koju trenutno obavlja Bajram Redžepi.

Tači sve više ima problema da u Skupštini obezbedi potrebnu većinu poslanika. Inače, mandat sadašnje vlade ističe 2014. godine.

Izvor portala Infokus kaže da su dogovorene i podele ministarskih resora u novoj vladi koju će voditi Haradinaj.

AZBK će preuzeti ministarstvo finansija, trgovine i industrije, evropskih integracija, ministarstvo zdravlja i ministarstvo spoljnih poslova. AZBK je zatražila i MUP, međutim to je mesto rezervisano za predsednicu Jahjagu.

Odlaskom iz koalicije Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, AZBK će dobiti još jedno mesto zamenika premijera. Izvor je pojasnio i scenario kako će se sve to ostvariti.

"Prvo će Demokratska partija Kosova i AZBK postići dogovor o vladajućoj koaliciji. Odmah potom predsednica Jahjaga će podneti ostavku, otvarajući na taj način put koaliciji da predloži predsednika, u ovom slučaju sadašnjeg premijera Tačija, koji će nakon izbora nominovati Haradinaja za premijera Kosova. Posle toga sledi izglasavanje vlade u Skupštini Kosova", preneo je portal Infokus.

Tači nije isključio mogućnost nove koalicije, ali je rekao da će u toj koaliciji do kraja mandata ove vlade ostati i Alijansa za novo Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu