Defile najmlađih oficira (FOTO)

Beograd -- U cetru Beograda održana svečana promocija 134. klase Vojne akademije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje trojici najboljih diplomaca

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Nikolić je oficirske sablje uručio Ivanu Sibinoviću, prosek 9,56, studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot helokoptera, drugorangiranom Siniši Čabarkapi, prosek 9,36, studijski program logistika odbrane, finansije i Dimitriju Bećareviću, prosek 9,36 studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot aviona.

Ministar Rodić je pištolje s posvetom uručio najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane - Nemanji Smajoviću, opšti uspeh 9,32, studijski program logistika odbrane, finansije i Ivanu Mudrom, opšti uspeh 9,05, studijski program Vojno vazduhoplovstvo, pilot helikoptera.

Predsednik Nikolić se obratio govorom kadetima Vojske Srbije, a zatim je usledio svečani defile.

Svečanosti su prisustvovali roditelji, rodbina i prijatelji potporučnika, načelnik generalštaba Ljubiša Diković, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i brojni ministri.

Na svečanosti su uz delegaciju Nacionalne garde Ohaja i delegacije kadeta i oficira Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke i Alžira.

Uz istaknute javne i kulturne ličnosti i mnogobrojne građane svečanosti prisustvuju i ministri Ivan Mrkić, Velimir Ilić, Ivan Tasovac, Tomislav Jovanović, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić...

U prve oficirske činove promovisano je 162 kadeta i kadetkinja iz Srbije i četiri pripadnika Vojske Crne Gore, jedan iz Angole.

Među najmlađim potporučnicima Vojske Srbije četvorica su završili vojne akademije u inostranstvu i to: Vazduhoplovnu-smer avijacija u SAD,
Tehničku-smer vazduhoplovno-tehnička služba i Kopnenu-smer artiljerija u Grčkoj i akademiju Kopnene vojske-smer pešadija u Italiji.

U programu je učestvovala, kako je najavljeno, i avijacija Vojske Srbije - avioni tipa "galeb G-4" i "Mig-29" i helikopteri "gazela".

Ispred svečane bine bile su istaknute replike starih pukovskih zastava koje su 1911. godine srpskoj vojsci uručili kralj Petar Prvi Karađorđević i vojni ministar Stepa Stepanović.

Ispred replika starih zastava, u znak počasti, bili su postrojeni su kadeti u vojnim uniformama iz perioda naše vojske od 1850 do 1945. godine.

Svečanost je uveličao prikaz egzercira Garde, defile najmađih potporučnika i muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla ''Stanislav Binički'' i reprezentativnog orkestra Garde.

Obraćajući se prisutnima predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio je, povodom priprema u svetu za obeležavanje 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, da se Srbija mora postarati da potomcima ostavi "časnu istorijsku istinu" o učešću i pobedi srpske vojske u tom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu