"Šarli": Blokada turskih sajtova

Ankara -- Turski sud naložio je blokiranje internet sajtova koji objavljuju naslovnu stranicu novog izdanja nedeljnika Šarli ebdo, prvog od napada, prenosi Anadolija.

Izvor: Beta
Podeli

Podsetimo, na naslovnici je prikazan prorok Muhamed.

Crtež je izazvao bes u muslimanskom svetu. Na naslovnoj strani Šarli ebdoa prikazan je prorok Muhamed sa suzom u očima kako nosi natpis "Ja sam Šarli", slogan miliona demonstranata koji su izašli na ulice u Francuskoj i drugim zemljama da osude ekstremističke napade u Parizu na taj magazin i na jevrejsku radnju u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Odluka o blokadi suda u jugoistočnom gradu Dijarbakiru odnosi se na pristup internet sajtovima na kojima se danas objavljuje naslovna stranicu Šarli ebdoa, navodi Anadolija.

Jedan od potpredsednika islamističke konzervativne turske vlade Jalčin Akdogan je na svom Tviter nalogu takođe napisao da su "oni koji zanemaruju svete vrednosti muslimana objavljivanjem crteža koji navodno predstavljaju proroka krivi za provokaciju".

Od muslimanskih zemalja samo se turski opozicioni dnevnik Džumhurijet suprotstavio upozorenjima i danas objavio karikature i tekstove na četiri strane, ali bez problematičnih crteža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu