"Šarli": Blokada turskih sajtova

Turski sud naložio je blokiranje internet sajtova koji objavljuju naslovnu stranicu novog izdanja nedeljnika Šarli ebdo, prvog od napada, prenosi Anadolija.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

16:27

Default images

Podsetimo, na naslovnici je prikazan prorok Muhamed.

Crtež je izazvao bes u muslimanskom svetu. Na naslovnoj strani Šarli ebdoa prikazan je prorok Muhamed sa suzom u očima kako nosi natpis "Ja sam Šarli", slogan miliona demonstranata koji su izašli na ulice u Francuskoj i drugim zemljama da osude ekstremističke napade u Parizu na taj magazin i na jevrejsku radnju u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Odluka o blokadi suda u jugoistočnom gradu Dijarbakiru odnosi se na pristup internet sajtovima na kojima se danas objavljuje naslovna stranicu Šarli ebdoa, navodi Anadolija.

Jedan od potpredsednika islamističke konzervativne turske vlade Jalčin Akdogan je na svom Tviter nalogu takođe napisao da su "oni koji zanemaruju svete vrednosti muslimana objavljivanjem crteža koji navodno predstavljaju proroka krivi za provokaciju".

Od muslimanskih zemalja samo se turski opozicioni dnevnik Džumhurijet suprotstavio upozorenjima i danas objavio karikature i tekstove na četiri strane, ali bez problematičnih crteža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: