Rasmusen: Režim u Siriji pred padom

Brisel, Moskva -- Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kaže da je "pitanje vremena" kada će pasti režim u Siriji, a o toj mogućnosti prvi put govore i Rusi.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Verujem da je režim Bašara al Asada u Damasku sve bliži kolapsu. Mislim da je to sada samo pitanje vremena", rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a dodao je da Asad treba da "započne proces kojim bi udovoljio legitimnim težnjama sirijskog naroda" i osudio korišćenje raketa Skad protiv pobunjenika koje vidi kao "nebrigu prema narodu".

U isto vreme, državna televizija Sirije demantovala je da vojska koristi rakete tipa Skad. Ti navodi su potekli iz "Njujork tajmsa", a zvaničnici Stejt departmenta nisu mogli da ih potvrde.

Da Asad gubi kontrolu nad državom i da su pobunjenici sve bliži pobedi prvi put je javno rekao i jedan ruski zvaničnik - zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

On je dodao i da ruska vlada radi na planovima evakuacije svojih građana iz Sirije, ukoliko za to bude bilo potrebe.

"Moramo da se suočimo sa činjenicama...režim i vlada u Siriji gube kontrolu nad sve više teritorije. Nažalost, nije isključeno da u Siriji pobedi opozicija", rekao je Bogdanov, koji je i specijalni izaslanik ruskog predsednika za Bliski istok.

Dok Bogdanov nije dao nikakav nagoveštaj da bi Moskva mogla da se približi Zapadu i odobri sankcije Asadovom režimu, njegova izjava čini se da označava da je Moskva počela da se pozicionira prema eventualnom porazu Asada, napominje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1102 idi na stranu