Kovačević napao, plavuše odgovorile

Reditelj Siniša Kovačević rekao je da se RTS nalazi u dubokoj krizi, bez koncepta i programa, a na to su mu odgovorile "plavuše sa RTS-a"

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.11.2012.

19:23

Default images

Javni servis nalazi se u dubokoj krizi - kako krizi rukovođenja, tako i konceptualno, pa i u političkoj i moralnoj krizi, rekao je Kovačević na sednici republičkog parlamenta, u delu kada poslanici svakog utorka i četvrtka traže informacije od predstavnika vlasti.

“Čini mi se da, pored toga što je loše vođena i što apsolutno nema nikakav program, osim onih nekoliko plavuša koje se smenjuju vodeći ga, menadžmentu te kuće niko nije rekao da su se u Srbiji dogodile određene političke promene”, rekao je Kovačević.

S obzirom na to da, kako je rekao, RTS grca u besparici, a “javna je tajna da nacionalna televizija raspolaže ogromnim marketinškim i finansijkim kapitalom koje u bescenje prodaje određenim firmama”, Kovačević je upitao ministra kulture i informisanja Bratislava Petkovića da li je tačno da se radi o firmama Srđana Šapera i Dragana Đilasa i da li u takvim ugovorima ima elemenata krivičnog dela.

“U ovakvom sistemu vrednosti nacionalna televizija je stub i nosač kulture jednog naroda. Ukoliko takva kuća nema mogućnost da se suprotstavi ovoj najezdi indijskih nevesti i Sulejmana Veličanstvenog, bojim se da ćemo biti suočeni sa jednim gorkim porazom, čijih posledica, bojim se da nismo svesni”, rekao je Kovačević.

Slične kritike, Kovačević je ponovio i na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, na kojoj je predstavljen predlog budžeta Ministarstva za kulturu u narednoj godini, ukazavši da je naplata pretplate sve manja, a kritike je uputio i direktoru RTS Aleksandru Tijaniću.

“Što se tiče Tijanića, o njemu mislim sve najgore. Stranka kojoj pripadam, iako tada nisam bio njen član, je donekle kriva što je on tu i zbog toga se izvinjavam”, rekao je Kovačević.

Poslanik DSS je i ranije, 23. oktobra, takođe, na sednici parlamenta tražio od ministra kulture i informisanja da objasni kakva je situacija u RTS-u i kakvi su problemi naplate pretplate, navodeći da je ona "spala" na 30 odsto, dok u Hrvatskoj ide i do 90 odsto.

On je i tada pitao da li je tačno da se ogroman marketinški potencijal prodaje odgovarajućim firmama.

Novinarke i urednice Radio-televizije Srbije reagovale su na, kako su navele, "uvrede i prostakluke" koje je poslanik i dramski pisac Siniša Kovačević izgovorio u više navrata u Skupštini Srbije nazivajući ih "plavušama sa RTS-a" i najavile pokretanje sudskog postupka protiv njega.

Kovačević je u "više nadahnutih skupštinskih nastupa" pominjao "plavuše sa RTS-a" u "nepriličnom, nedostojnom i čitavom civilizovanom svetu, nedozvoljenom kontekstu", navodi se u reagovanju Nataše Miljković, Olivere Kovačević i Olivere Jovićević, u ime "desetina plavuša sa RTS".

"Krajem septembra, citiramo, usred Skupštine Srbije, izrekli ste da 'plavuša vodi jutarnji program, plavuša vodi vesti, plavuša vodi beogradsku hroniku, plavuša vodi dnevnik, plavuša vodi politički program, plavuša vodi na piće, plavuša vodi kući'. Na današnjem zasedanju izjavili ste da najgledanija srpska televizija RTS nema nikakav program -'osim nekoliko plavuša koje se smenjuju vodeći ga'", navodi se u reagovanju dostavljenom Tanjugu.

Navodi se da je pravo Kovačevića da se u oceni programa RTS-a "raziđe sa vlastitim narodom", ali da "ne može preko 'plavuša', polnog rasizma i zaštićenim imunitetom da, usred Skupštine, vodi krstaški rat protiv RTS-a, jer sudskim putem, mimo važećih pravilnika, zahteva isplatu 160.000 evra autorskih honorara za reprize njegovih serija".

"To svi zaposleni na RTS-u znaju i pitaju se, brkati poslaniče i junački književniče, da li biste ovako vređali 'plavuše' i naš program da ste, poduprti svojim poslaničkim autoritetom, protivzakonito odlomili milionsku nadoknadu?", navode Miljkovićeva, Kovačevićeva i Jovićevićeva. Poslanik DSS i poznati reditelj Siniša Kovačević izjavio je danas da se RTS nalazi u dubokoj krizi, bez koncepta i programa.

"Čini mi se da, pored toga što je loše vođena i što apsolutno nema nikakav program, osim onih nekoliko plavuša koje se smenjuju vodeći ga, menadžmentu te kuće niko nije rekao da su se u Srbiji dogodile određene političke promene", rekao je Kovačević na sednici parlamenta, u delu kada poslanici svakog utorka i četvrtka traže informacije od predstavnika vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: