SPC: Nije bilo poziva iz Vatikana

Beograd -- Portparol Srpske pravoslavne crkve episkop bački Irinej negirao je da je iz Vatikana upućen poziv srpskom patrijarhu Irineju da se sretne sa papom Franjom.

Izvor: B92, Beta
Podeli

U saopštenju objavljenom kasno sinoć na sajtu SPC, episkop bački Irinej je ocenio da se o toj poseti u javnosti govori samo zbog toga što je biskup zrenjaninski Ladislav Nemet za novosadski Dnevnik pogrešno tumačio susret delegacije SPC i nadbiskupa Dominika Mambertija, sekretara Vatikana za odnose sa drugim državama.

Vladika Irinej je naveo da je Mambertija u posetu Srbiji pozvalo državno rukovodstvo, a da je, "kao znak uvažavanja većinske Crkve i njenog poglavara, u programu posete nadbiskupa Mambertija bio i kurtoazni susret sa patrijarhom srpskim Irinejem i Svetim Sinodom, 30. juna u Patrijaršiji u Beogradu".

"U srdačnom neformalnom razgovoru obe strane su istakle potrebu daljeg unapredjivanja odnosa i saradnje dveju Crkava, Pravoslavne i Rimokatoličke. Bilo je reči i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokom i najvišem nivou, ali sekretar Svete Stolice za odnose sa državama nije uručio nikakav ˜istorijski poziv pape Franje patrijarhu i članovima Svetog Sinoda da posete Vatikan", naveo je episkop bački.

Dodao je da zbog toga "samo zrenjaninski biskup zna kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog Sinoda" saglasili da posete Vatikan i kakvi su to "diplomatski pregovori oko načina organizovanja ove posete" o kojima je Nemet govorio u Dnevniku.

Prema njegovim rečima, Nemet uporno pokazuje da ima opsesivnu potrebu da se bavi SPC i da joj deli lekcije.

"Verovatno je pravi cilj njegovog rašomonskog ekskursa da nanese još jednu uvredu SPC, njenom poglavaru i celom srpskom narodu, poredeći nas sa decom iz zabavišta, koja sve rade iz inata" naveo je episkop Irinej.

"U svakom slučaju, dijalog i saradnja medju crkvama neće biti dovedeni u pitanje zbog senzacionalističkih javnih istupanja biskupa Nemeta, kontraproduktivnih upravo za ono za što se on verbalno i formalno zalaže. Pritom očigledno nije svestan opasnosti da samoga sebe može zadugo, ako ne i trajno isključiti iz dijaloga koji traje uprkos mnogim iskušenjima i preprekama", naveo je vladika bački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 316 idi na stranu