RTS prenosi Skupštinu do jeseni

Kolegijum RTS-a saopštio je da će RTS nastaviti da direktno prenosi skupštinska zasedanja do jeseni, kada bi trebalo da počne da radi skupštinska televizija.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

00:46

Default images

U saopštenju Kolegijuma RTS-a navedeno je da je predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović obavestila Kolegijum RTS-a da je izrekla opomenu poslaniku Velimiru Iliću, pošto je on na sastanku šefova parlamentarnih klubova objasnio da nije imao nameru da uvredi Rasima Ljajića na verskoj i nacionalnoj osnovi.

"Smatrajući da je kriterijum predsednice Narodne skupštine merodavan u ovom slučaju, Kolegijum RTS-a je odlučio da nastavi direktne prenose do jeseni, kada počinje rad skupštinska televizija", piše u saopštenju.

Suspendovan, pa pušten prenos

Nakon prepodnevne obustave prenosa, pošto je predsednica Skupštine izrekla opomenu Velimiru Iliću i Nenadu Čanku i odredila meru udaljenja Srboljubu Živanoviću, RTS je nastavio prenos sednice.

Kolegijum RTS-a na današnjoj sednici najpre je odlučio da suspenduje sve oblike prenosa sednica Skupštine dok se parlament ne odredi prema izjavi Velimira Ilića ili dok je on ne povuče.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić juče je sa govornice poručio da je sramota što na proslavu državnosti Srbije zove Rasim Ljajić.

"Snimanjem i emitovanjem jučerašnje izjave poslanika Velimira Ilića legalizovan je najteži oblik ovog krivičnog dela, čime su uvređeni svi građani Srbije, čime je RTS dovedena u status saučesnika", navodi se u saopštenju. Kolegijum Medijskog javnog servisa Srbije "kategorički odbija da novcem građana Srbije ubuduće finansira i direktno prenosi najteži oblik krivičnog dela: kršenje Ustava, zakona i svih evropskih konvencija o rasnoj, verskoj, polnoj, nacionalnoj i građanskoj jednakosti ", rečeno je u saopštenju Radio-televizije Srbije.

A nakon novog verbalnog incidenta između Ilića i Nenada Čanka, o kome možete čitati u posebnoj vesti, do koga je došlo svega desetak minuta od početka rada parlamenta, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović odredila je pauzu. Sednica je nastavljena u 12.30 sati.

Osim verbalih, juče je u Skupštini bilo i fizičkih incidenata. U skupštinsku salu u jednom trenutku je ušao poslanik Srpske napredne stranke Igor Bečić, kome je nos bio krvav. Naprednjaci su tvrdili da ga je udario poslanik radikala Slavoljub Živanović, što su radikali negirali.

Dopis šefova poslaničkih grupa

Šefovi poslaničkih grupa su povodom današnje odluke Radio-televizije Srbije da suspenduje prenose skupštinskih sednica zaključili da je javnost rada Skupštine Srbije neophodna i uputili su dopis Kolegijumu RTS-a u kome je navedeno da je nedopustivo da javnosti nema, izjavio je šef poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić.

Ružić je novinarima u Skupštini rekao da SPS najoštrije osuđuje fizičke obračune u Skupštini i naveo da RTS, prema zakonskim normama, ima pravo da suspenduje prenos sednica, ali da to nije demokratski jer "nikome ne odgovara da se u Srbiji uvede mrak".

Ružić je rekao i da "SPS nije odgovorna za činjenicu da je Treći kanal RTS-a prodat i da je zato nastupio latentni problem koji traje dve, tri godine".

"Nadam se da će doći do zajedničkog dogovora o prenosu i iznaći rešenje da se aktivira skupštinski kanal, koji će se isključivo baviti onim što se u Skupštini dešava", rekao je on.

"Svaka vlast je buduća opozicija i nikome, a govorim u ime SPS-a, ne odgovara da se u Srbiju uvede mrak, to nije demokratski i to nije demokratska tekovina iz vremena kada smo mi vladali 90-ih godina", rekao je Ružić.

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da će vladajuća koalicija u Skupštini Srbije insistirati da parlament radi i bez direktnog televizijskog prenosa sednica.

"Skupština ne može biti talac ucena poslanika koji traže da sve što se dešava u ovoj sali, nastupi, istupi i ispadi budu nešto što će građani gledati u direktnom prenosu”, rekla je ona novinarima u parlamentu.

Potrošeno 20 miliona za četiri dana

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je Skupština za četiri dana potrošila 20 miliona dinara, a poslanici još nisu ni počeli raspravu po dnevnom redu.

Ona je novinarima u Skupštini kazala da nije dobro da nema direktnih prenosa sednica, jer građani Srbije treba da znaju kako se troši njihov novac.

"Nije dopustivo da ne možemo da sučelimo mišljenja o Poslovniku o radu već četvrti dan. Ovo može trajati još mnogo dana, a to znači još mnogo miliona", kazala je ona.

Predsednica je navela da je morala da kazni poslanike zbog jučerašnje tuče, verbalnih sukoba i današnje razmene uvreda.

"Sankcije su nešto što bi trebalo da ima svrhu tako što će popraviti atmosferu u parlamentu", kazala je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je potvrdila da je sa današnjeg sastanka šefa poslaničkih grupa poslat dopis Kolegijumu RTS-a u kojem je predloženo da se unutar radne grupe dogovori način prenošenja sednica Skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: