Otvoreno svih šest traka na Gazeli

Svih šest traka na mostu Gazela u Beogradu, posle godine i po saobraćajnih gužvi, otvorene su u subotu u 19 časova.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.11.2011.

12:28

Default images

Najprometniji most u Beogradu preko reke Save je otvoren za saobraćaj u prisustvu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i generalnog direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka, predsednika Upravnog odbora tog preduzeća Zorana Lilića i predsednika gradske skupštine Aleksandra Antića.

Drobnjak se tom prilikom izvinio građanima zbog saobraćajnih gužvi od jula minule godine, navodeći da je izvođački plan za tu fazu rekonstrukcije Gazele vremenski potpuno ispoštovan.

Đilas je rekao da će obnovljeni most Gazela biti u upotrebi još najmanje 40 godina i zahvalio se graditeljima koji su radili i po lošem vremenu kako bi građani dobili obnovljeni most na vreme.

"Ovo nije uspeh ni ministara, ni gradonačelnika ni funkcionera već ovih ljudi koji su ovde radili i na plus 40 i na minus 10 stepeni da bi jedan posao na koji se čekalo deset godina bio završen", kazao je Đilas.
Foto: Tanjug
Rekonstrukcija Gazele počela je 15. marta 2010. godine, kada su počeli pripremni radovi. Most je sagrađen pre 41 godine i ovo je njegova prva rekonstrukcija.

Pre rekonstrukcije dnevno je most prelazilo oko 160.000 vozila, iako je projektovan za 65.000.

Pomoćnik generalnog direktora Puteva Srbije rekao je da je most Gazela "žila kucavica Beograda"i ocenio da je "Štrabag" sa domaćom "Mostogradnjom", koja je bila podizvođač, kvalitetno uradio posao.
Foto: Tanjug
Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je ranije izjavio da će obnova Gazele ukupno koštati više od 50 miliona evra i da će Gazela biti praktično kao novi most i služiti još najmanje 60 godina.

U most je ugrađeno više od 3.000 kubika betona, 600 tona betonskog gvožđa i oko 2.500 tona čelika za ojačanje mosta.

U betonske konstrukcije postavljeno je oko 22 kilometra užadi za prednaprezanje, a konstrukcije su osigurane sa više od 9.000 metara kvadratnih specijalnih karbonskih vlakana.

Na saobraćajnim površinama je prvi put postavljena "MMA" hidroizolacija koja onemogućava prodor vode unutar konstrukcije i izliveno je oko 55.000 metara kvadratnih nosećeg i završnog sloja asfalta.
Foto: Tanjug
Nakon otvaranja šest saobraćajnih traka, radovi na Gazeli se nastavljaju rekonstrukcijom ispod mosta, koja će trajati do februara.

Pripremni radovi na obnovi Gazele su počeli 15. marta 2010, a most je kombinacija grede i luka, dugačak 332 metra i širok 27,5 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: