Srbija:20 umrlo od groznice sa Nila

U Srbiji je od groznice Zapadnog Nila umrlo 20 osoba, a zvanično je prijavljeno 177 slučajeva te bolesti, objavljeno na sajtu Instituta "Batut" u Beogradu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 12.09.2013.

15:28

Default images

Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, a od 20 slučajeva 11 je iz Beograda. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 136 je imalo meningitis, encefalitis ili meningoencefalitis.

Takođe, Veterinarska služba hitno će započeti monitoring kod živine, divljih ptica i konja radi prevencije eventualne pojave groznice Zapadnog Nila, najavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Monitoring će biti sproveden u saradnji sa terenskom veterinarskom službom i Nacionalnom referentnom laboratorijom. U saradnji sa epidemiološkom službom, razmenjivaće se podaci iz monitoringa kako bi se lokaliteti gde je utvrđen virus što pre utvrdili i kako bi se sprovele odgovarajuće mere, kao što je tretiranje komaraca, uzročnika ove bolesti.

Ispitivanje komaraca nije u nadležnosti Uprave za veterinu, ali od 2012. godine postoji visok nivo saradnje sa nadležnim službama, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se javlja uglavnom leti, kada ima najviše komaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: