Sabor o Oluji, Bljesku i Srebrenici

Zagreb -- Saborski zastupnici Andrija Hebrang i Slaven Letica izradili su nacrt parlamentarne deklaracije o akciji Oluja.

Izvor: Beta
Podeli

Deklaracija tu vojnu akciju vojske Hrvatske određuje kao savezničku antiterorističku akciju, zasnovanu na međunarodnom pravu. U tekstu se osuđuju svi pojedinačni zločini počinjeni u akcijama Oluja i Bljesak, ali se navodi i zabrinutost zbog činjenice što se u nekim haškim optužnicama Oluja kvalifikuje kao udružen zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja.

"Svrha te akcije bila je oslobađanje okupirane hrvatske teritorije, na kojoj su srpske paravojne snage i JNA vršile sistematski teror i sprovodile politiku etničkog čišćenja. Oluja je saveznički karakter formalno dobila potpisivanjem Sporazuma o vojnoj saradnji Hrvatske i BiH u Splitu, 22. jula 1995. Oluja je, međutim, saveznički karakter imala i znatno pre jer su u njenoj obaveštajnoj, strategijskoj, operativnoj i diplomatskoj pripremi i izvođenju učestvovali predstavnici mnogih zemalja", navode autori predloga.

Deklaracija sadrži i posebnu zahvalnost bivšem predsedniku SAD Bilu Klintonu i njegovim najbližim suradnicima, Alu Goru, Medlin Olbrajt, Ričardu Holbruku, Piteru Galbrajtu i drugim osobama, ali i snagama NATO-a.

Autori očekuju da će usaglašen tekst, koji će biti predat poslanicima sutra, Parlament doneti pre letnje pauze, a povodom 10. godišnjice Oluje, 5. avgusta.

I o Srebrenici

Osim te deklaracije, hrvatski Sabor je na dnevni red uvrstio i predlog deklaracije o Srebrenici, čiji je predlog dostavio poslanik bošnjačke nacionalne manjine Šemso Tanković.

Očekuje se da bi parlament mogao da se izjasni o tom dokumentu do kraja sedmice, kada završava redovno zasedanje. Agencija Hina, međutim, nezvanično saznaje da će se tekst deklaracije biti dorađen.

U deklaraciji se navodi da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid i najteži ratni zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata, za koji odgovorni moraju odgovarati. U tekstu se, takođe, navodi da je u julu 1995. iz Srebrenice, tada zaštićene zone UN, deportovano oko 23.000 žena i dece i ubijeno više od 8.000 muškaraca. Tanković predlaže i da se deklaracijom utvrdi da je u Srebrenici izvršen genocid, a da je u protekloj deceniji malo učinjeno da se uhvate glavni organizatori i počinioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu