TEMA B92: NASILJE NAD ZENAMA

Izvor: B92

Subota, 11.08.2001.

19:20

Default images
O visokom procentu nasilja u nasoj porodici govori podatak da se samo u "Autonomni zenski centar", mesecno javi oko 200 zena koje su zrtve porodicnog nasilja. Recima "pravi je Balkanac" svako od vas je verovatno bar jednom u zivotu opisao nekog muskarca. Pod "takve" spadaju pre svega oni koji lupaju rukom o sto, razbijaju sve po kuci, psuju na fudbalskim utakmicama, tuku svoje zene ili drugim recima - nasiljem resavaju sve svoje probleme.

Psiholozi kazu da je jedan od najvecih problema sa kojim se suocavaju zene koje su zrtve nasilja u porodici, ekonomska nesamostalnost i nemogucnost da se odvoje od nasilnika.

Psihotarapeut Tanja Ignjatovic iz Autonomnog zenskog centra, u razgovoru za B92, kaze da ima i onih zena koje su 30 i vise godina u braku a koje su gotovo svakodnevno fizicki maltretirane. Ignjatovic takodje objasnjava da takve zene ne traze pomoc, pre svega, zbog straha sa kojim su godinama suocene. Godisnje je oko 1500 zena koje se zbog ovakvih i slicnih problema obrate Autnomnom zenskom centru. Prema nekim podacima gotovo dva puta vise je onih koje nasilje trpe i iz straha ne traze nikakvu pomoc.

Jedna od zena koja se obratila za pomoc, uz molbu da joj se ne objavljuje ime i prezime, pristala je da za B92 isprica svoju pricu. Ona kaze da vec godinama trpi nasilje svog muza. Ona kaze da se jos uvek plasi svog muza ali da vise nije imala snage da trpi fizicko maltretiranje i zbog toga se odlucila da pomoc zatrazi u Autonomnom zenskom centru i objasnjava: “Trpela sam 7 godina. Za taj moj bol niko nije znao – ni rodjena majka. Udarao me pesnicom u glavu, tukao me je – glavom o zid, motkom po glavi. Molila sam ga da me ne odvaja od dece. Rekao mi je u sred noci ‘idi ne trebas mi’. Tada sam se izrekla: ‘ako me odvojis od dece – obesicu se’. Ja resenje nisam videla, nemam stana, nemam posao, ne mogu decu odvesti majci, bratu na teret – nije bilo resenja’.

Lepa Mladjenovic iz Autonomnog zenskog centra kaze da je strah kod zlostavljanih zena ogroman i da ih u centru podrzavaju da se osnaze i kad donesu odluku onda imaju manje straha. Zene koje su zrtve nasilja, u Autonomnom zenskom centru - pored psiholoske pomoci mogu da dobiju pravnu, psihijatrijsku i terapeutsku pomoc.

Vecina zena nasilje trpi zbog nemogucnosti da iz ekonomskih razloga napusti takvo okruzenje. Jedan deo njih zivi u starhu da ce ih nasilnik pronaci i nastaviti da ih terorise. Sve do sada takav strah je bio opravdan jer kod nas nije postojao zakon koji je stitio zene od nasilja i koji je kaznjavao takvo ponasanje muskaraca u braku. Medjutim, nacrtom novog krivicnog zakona predvidjene su stroge kazne, za svakog muskarca koji fizicki maltretira zenu sa kojom je u braku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: