Obrt: Krivokapić ipak nije pisao patrijarhu?

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je patrijarhu srpskom Porfiriju uputio samo jedno pismo, 21. maja, saznaje Tanjug iz izvora bliskih Crkvi.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.06.2021.

19:13

Obrt: Krivokapić ipak nije pisao patrijarhu?
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U tom pismu, kaže izvor agencije, samo se najavljuje potpisivanje Temeljnog ugovora, bez preciziranog datuma, ali nema ni reči o spornim članovima Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC.

Prema istom izvoru, Krivokapić je desetak dana pre dolaska u Patrijaršiju SPC saopštio tadašnjem vladici, sada mitropolitu Joanikiju da "nije trenutak" za potpisivanje Temeljnog ugovora.

U sinoćnjem intervjuu u emisiji "Načisto" TV Vijesti, Krivokapić je rekao da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je izneo stav "da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule".

Prema saznanjima Tanjuga, patrijarh nije dobio to drugo pismo.

Krivokapić je, naime, još 25. aprila izričito rekao da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, a sedam dana pre toga je prvi put govorio o dva sporna člana, koja, kako je tada rekao, nisu u saglasju sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

On je u intervjuu TV Vijestima sinoć rekao i da su sa Temeljnim ugovorom bili upoznati predsednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Za Abazovića je rekao da mu je pred odlazak u Beogradsku patrijaršiju, 27. prošlog meseca, sugerisao da ne potpisuje Ugovor, dok je Bečić danas demantovao premijera, rekavši da nikada nije video Temeljni ugovor i da je to jedina istina.

Ovu zavrzlamu crnogorskog premijera za Tanjug je komentarisao istoričar dr Aleksandar Raković, koji kaže da je Srpska pravoslavna crkva osam vekova na prostoru današnje Crne Gore funkcionisala bez temeljnih ugovora pa će to nastaviti da čini, bio ovaj Temeljni ugovor ikada potpisan ili nije.

"Zdravko Krivokapić se služi obmanama i neistinama kako bi onemogućio da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom ikada bude potpisan. Čak i ako bi Srpska pravoslavna crkva izašla u susret svim Krivokapićevim fantazmagorijama, Temeljni ugovor opet ne bi bio potpisan", izričit je Raković.

Raković, inače, dobro upućen u dešavanja u Crnoj Gori i položaj SPC u toj državi, sa žaljenjem konstatuje da je Krivokapić pravi proizvod tzv. "Pravoslavne crkve u Crnoj Gori" koja je stvarala ljude bez identiteta i onemogućavala da se srpstvo u toj državi do kraja revitalizuje.

"Srećom, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je ukinuo ime i kvaziidentitet tzv. 'Pravoslavne crkve u Crnoj Gori'. Srpski arhijereji nisu hteli ni da čuju za mogućnost da Temeljni ugovor bude osnivački akt izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve, koje bi kasnije prerastalo u autonomiju a iz nje u secesiju", naveo je Raković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: