Izgoreo drevni tibetanski grad

Peking -- U požaru koji je trajao punih deset sati potpuno je izgoreo drevni tibetanski grad Dukezong, star više od 1.000 godina i veoma popularan kod turista.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zasad nema izveštaja o ljudskim žrtvama, a uzrok požara još nije poznat, prenela je agencija AP.

Vatra je izbila nešto iza ponoći u Dukezongu, drevnom gradu poznatom po dobro očuvanim starim ulicama, zgradama i tibetanskoj kulturi, koji se nalazi u živopisnom okrugu Šangri-La u provinciji Junan na jugozapadu Kine.

Taj okrug se ranije zvao Gjaitang DŽung, ali je 2001. promenio ime u Šangri-La, nadajući se da će privući više turista zahvaljujući tome što je preuzeo naziv fiktivne lokacije iz romana britanskog pisca DŽejmsa Hiltona, "Izgubljeni horizont", iz 1933. godine. Zarada od turizma je u tom okrugu posle toga zaista porasla.

U izveštajima lokalnih medija su se mogli videti snimci požara u kojem je izgorelo više od 100 kuća, koje su većinom bile drvene, a požar se brzo širio zbog suše u poslednje vreme.

U gašenju je učestvovalo više od 2.000 vatrogasaca, vojnika, policajaca i lokalnih zvaničnika i dobrovoljaca, koji su uspeli da stave požar pod kontrolu desetak sati nakon što je izbio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu