Erdogan poručio Srbiji: Tajna je skrivena u bliskim vezama

Beograd -- Predsednik Turske, koji je sinoć doputovao u Beograd, za "Politiku" izjavio da su Turska i Srbija dve ključne zemlje na Balkanu.

Izvor: Tanjug, "Politika"
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

"Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu", naveo je Tajip Redžep Erdogan u autorskom tekstu za današnju "Politiku".

Stoga je, kako ocenjuje, "za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti". "Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorenjene. U svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živeli i zajedno egzistirali", naveo je Erdogan.

Prema njegovim rečima, i danas se mogu videti tragove zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim drugim poljima. "Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama", naveo je Erdogan.

Kaže da to što se u Beograd ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku, simbol je tog komšijskog osecaja - i bez zajedničke granice - koji se proteže iz prošlosti u budućnost.

Nema sumnje da je, ističe turski predsednik, saradnja neizbežna i zbog geopolitičkog položaja dve zemlje. Zajednička istorija po prirodi stvari, kaže on, sa sobom nosi neke osetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju.

"Kao zemlja, mi na te različitosti nismo gledali i ne gledamo na njih kao na prepreke za saradnju. U skladu sa zajedničkim ciljevima, pokušavamo da se naši bilateralni odnosi nastave kroz konstruktivan pristup i iskren dijalog", naveo je on.

"Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše medjusobno prijateljstvo i saradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumemo jedni druge", ističe on.

Prema njegovim rečima, od trgovine do turizma, od kulture do investicija, na mnogim poljima postigli smo istorijske uspehe. I danas, prvenstveno u ekonomiji, produbljujemo i proširujemo naše bilateralne odnose.

Navodi i da obostrane posete na visokom nivou, koje su učestale u poslednje vreme, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje koja postoji u obe zemlje.

"Turska pomno i sa interesovanjem prati ekonomske reforme koje Srbija uspešno sprovodi poslednjih godina. Trudimo se, koliko je u našoj moći, da našim srpskim prijateljima pružimo podršku u njihovoj inicijativi ekonomskog razvoja", naveo je on. Kako kaže, temeljni propisi između dve zemlje, kao što su sporazumi o slobodnoj trgovini, o ukidanju viza, o promociji investicija i Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, pružaju pravni osnov neophodan za razvoj ekonomskih odnosa.

Nesumnjivo je da je dolazak Halkabanke na srpsko tržište 2015. godine bila jedna od prekretnica koja je povećala interesovanje turskih biznismena za Srbiju koji danas u našoj zemlji zapošljavaju oko 8.000 ljudi, rekao je Erdogan i izrazio nadu da će iduće godine taj broj biti duplo veći. Obim naše bilateralne trgovinske razmene takođe je u usponu od 2010. godine, a 2016. godine dostigao je nivo od skoro 790 miliona evra.

"Ekonomski potencijali dve zemlje znatno su iznad tog nivoa. Kao rezultat revizije koju smo napravili u Sporazumu o slobodnoj trgovini, verujem da ćemo uskoro ovaj broj povećati na više od milijardu evra", istkao je on. Pored trgovine i ekonomije, kako je dodao, napreduju i međuljudski odnosi posebno turistička razmena između dve zemlje.

Prema njegovim rečima, danas je Turska jedna od najposećenijih destinacija za srpske turiste, a raste i broj turskih turista u Srbiji. "S druge strane, region Sandžak je još jedan most prijateljstva između dve zemlje. To što Vlada Srbije podstiče Tursku da investira u Sandžaku je za pohvalu. Ovaj pristup srpske administracije važan je, kako za našu bilateralnu saradnju, tako i za budućnost našeg regiona", naveo je Erdogan.

Kao i mnogi regioni sveta, kako kaže, i Balkan je prisiljen da se svakodnevno suočava sa novim izazovima i problemima. Nijedna zemlja ne može sama sa tim da se bori, konstatuje on i dodaje da je ključ uspeha u prevazilaženju tog zahtevnog procesa jačanje međusobne saradnje i solidarnosti.

"Turska i Srbija trebalo bi da iskoriste sva raspoloživa sredstva i mehanizme za postizanje ovog cilja. Mislim da je ova poseta ključan korak u tom pravdu i veoma mi je drago što vidim istu volju kod srpskog rukovodstva", zaključio je turski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu