Petronijević odbijen zbog načina suđenja Albancima

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2003.

18:57

Default images

Haški tribunal odbio je da beogradske advokate Gorana Petronijevića i Momčila Bulatovića imenuje za branioce Veselina Šljivančanina zato što ne znaju zvanične jezike suda, ali i zato što je Petronijević stekao "lošu reputaciju" suđenjem kosovskim Albancima u Srbiji. U jučerašnjem pismu Šljivančaninu, koje je u četvrtak objavljeno u Hagu, sekretar ibunala Hans Holthaus između ostalog piše: "Izgleda da je g. Petronijević, u međunarodnim okvirima, stekao lošu reputaciju zbog načina na koji je, kao okružni sudija u Srbiji, 2000. godine, vodio krivični postupak protiv građana albanske nacionalnosti u predmetu Muhedin Zeka i drugi". Holthaus, u pismu Šljivančaninu, navodi da bi "s obzirom na ono što su novine pisale o tom predmetu, negativno se izražavajući o reputaciji i karakteru g. Petronijevića u pitanjima sprovođenja pravde i ljudskih prava, njegovo imenovanje sada moglo ugroziti ugled Međunarodnog suda". "U skladu s tim, interesi pravde strogo nalažu da on ne bude imenovan, ne ostavljajući osnov za izuzeće od jezičkog zahteva", zaključuje Holthaus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: