"Tito prodao svemirski program SAD"

Podgorica -- "Tito je izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi Željava, pod konspirativnim imenom Objekt 505", prenele su podgoričke Vijesti.

Izvor: Vijesti
Podeli

Te informacije navodno je "otkrio" šaljivi dokumentarni film "Houston, we have a problem" slovenačkog reditelja Žige Virca, koji se bavi "jednom od najvećih tajni svemirske trke Hladnog rata - jugoslovenskim svemirskim programom".

"Jugosloveni su ostvarili brzi napredak baziran na tajnim zapisima pionira u toj oblasti Hermana Potočnika, nakon Drugog svetskog rata. Tehnička rešenja opisana u neobjavljenim Potočnikovim djelima bila su osnova tajnog svemirskog programa 1948, nakon Titovog konflikta sa Staljinom", piše u trejleru filma.

Krajem 1960. CIA je navodno otkrila da SFRJ već ima operativnu tehnologiju za let u svemir, a u martu 1961. SFRJ je celokupni program "prodala" Sjedinjenim Američkim Državama. U maju 1961. američki predsednik Kenedi objavljuje da SAD planiraju put na Mesec.

U šaljivom dokumentarcu (mockumentary) se "otkriva kako je Tito izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi Željava", pod konspirativnim imenom "Objekt 505".

Slovenački dokumentarci su se u kreiranju ovog šaljivog filma, koji će izvesno steći veliku popularnost na tlu bivše Jugoslavije, poslužili realnim likom iz istorije avionautike, rođenim na tlu bivše SFRJ Hermanom Potočnikom, koji je umro u Beču 1929. godine.

Film "Houston, we have a problem" delo je braće Boštjana i Žige Virca, velikih nada slovenačke kinematografije. Žiga Virc je prošle godine nominovan za studentskog Oskara za film "Trst je naš!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu