Otkaz za 283 radnika Jumka

Vranje -- Vršilac dužnosti direktora fabrike "Jumko" iz Vranja Miodrag Tasić kaže da će 283 radnika te firme koji štrajkuju dobiti otkaz.

Izvor: B92
Podeli

Takva odluka je doneta 7. novembra, na zajedničkoj sednici Upravnog i Nadzornog odbora i predstavnika Skupštine kompanije i tri reprezentativna sindikata. Reč je o radnicima koji su članovi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koji su u štrajku 38 dana, a devet dana štrajkuju glađu.

"Radnici koji su odbili potpisivanje aneksa ugovora o upućivanju na rad kod drugog poslodavca u zakonskom roku, stekli su uslov da im se uruči rešenje o otkazu ugovora o radu", objasnio je Tasić.

Od 525 radnika konfekcije "Jumko" kojima je ponuđen ugovor o prelasku na rad u kompaniju "Zamber", ugovor su u zakonskom roku potpisala 242 radnika.

Oni će, prema Programu Vlade Srbije o finansijskoj konsolidaciji kompanije i rešavanja viška zaposlenih koji je sačinilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, postati radnici "Zambera", čiji je vlasnik Jani Savas, britanski biznismen kiparskog porekla.

Tasić je naveo da je štrajk grupe radnika "Jumka", zaposedanjem upravne zgrade kompanije, "izašao iz zakonskih okvira".

"Taj štrajk negativno utiče na proces rada u kompaniji, izaziva revolt 2.000 radnika koji su na poslu, ometa proces privatizacije i odbija eventualne strane partnere", rekao je Tasić novinarima.

On je dodao da je odluka o uručenju otkaza "bolna za te radnike, 'Jumko' i za celo Vranje, ali da drugog rešenja nije bilo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu