KONUS "nenadležan" za Stefanovića

Beograd -- Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), proglasio se nenadležnim za preispitivanje doktorata ministra Stefanovića.

Izvor: B92, Blic, Tanjug
Podeli

Rektorski savet KONUS-a okuplja čelnike državnih i privatnih univerziteta u Srbiji.

Odluku su među prvima podržali državni Univerzitet u Prištini i privatni Evropski univerzitet. Sednici Rektorskog saveta prisustvuje veliki broj novinarskih ekipa, kao i predstavnici Ministarstva prosvete.

Novi rektor Megatrenda Slobodan Pajović rekao je da će komisija za doktorat ministra Stefanovića biti sačinjena od stručnjaka koji nisu s tog univerziteta.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kazao je da je u nadležnosti KONUS-a da da preporuku nekom svom članu (univerzitetu) da razmatra doktorat, a da je Megatrend, na kome je Stefanović doktorirao, već preduzeo potrebne mere, odnosno osnovao nezavisnu ekspertsku komisiju za proveru doktorata.

"Ovde je specifična situacija, jer je javnost fokusirana na jedan rad, jedan Univerzitet, jedan doktorat. Mi ne možemo da formiramo komisiju, ali možemo da svojim članicama damo preporuke. Meni je drago da je Megatrend odlučio da formira nezavisnu komisiju", kazao je Bumbaširević.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković kazao je da će taj savet, u saradnji sa Savetom za nauku, formirati komisiju koja će do septembra proveravati doktorate na svim fakultetima i privatnim i državnim, kako bi napravili presek stanja.

Na sednici je zaključeno i da će se KONUS zauzeti za veću transparentnost doktorskih radova, odnosno da se izradi sajt na kome će doktorati biti izloženi bar jedan mesec kako bi oni koji žele mogli da daju sugestije pre sticanja zvanja doktora.

Pre nego što je predsedavajući Konferencije univerziteta Srbije predložio takvu preporuku, za reč se javio novi rektor Megatrenda Slobodan Pajović, koji je još jednom ponovio da je komisija tog fakulteta utvrdila da Stefanovićev doktorat nije plagijat, ali da će taj rad još jednom proveriti.

Osim toga što su rektori koji su diskutovali o inicijativi preispitivanja Stefanovićevog doktorata smatrali da tu tačku nije ni trebalo da razmatra Rektorski savet, bilo je i konstruktivnih predloga - kako sprečiti nove sporne doktorske disertacije.

Plagijat i doktorat Siniše Malog

Na sajtu Peščanika, doktor Raša Karapandža objavio je analizu doktorata Siniše Malog, aktuelnog gradonačelnika Beograda.

Kako se navodi, kroz program za detekciju plagijata iThenticate utvrđeno je da je doktorat pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije", odbranjenom 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, "na više od jedne trećine strana svoje doktorske teze gospodin Siniša Mali je prepisao čak 33% ili više teksta". Između ostalog se navodi da je Mali plagirao radove profesora Beogradskog univerziteta Borisa Begovića, Boška Živkovića i Boška Mijatovića koje je objavio Centar za liberalno-demokratske studije.

Podsetimo, Filozofski fakultet u Beogradu pokrenuo je inicijativu da KONUS formira komisiju za preispitivanje Stefanovićevog doktorata, a na sednici Senata Univerziteta u Beogradu ova inicijativa je jednoglasno usvojena.

Inače, KONUS je nadležan za preispitivanje kvaliteta visokog obrazovanja kako na državnim, tako i na privatnim fakultetima, kao i za rešavanje pitanja koja se tiču kvaliteta visokog školstva.

Afera s doktoratom ministra policije Nebojše Stefanovića izbila je početkom juna kada su tri srpska naučnika koji žive i rade u Velikoj Britaniji utvrdili da je rad ministra Stefanovića odbranjen na univerzitetu Megatrend pod mentorstvom rektora Miće Jovanovića plagijat.

Nekoliko dana kasnije, doveden je u pitanje i doktorat samog rektora Jovanovića, nakon čega je on podneo ostavku na mesto prvog čoveka Megatrenda.

Tokom vikenda isti naučnici su obelodanili da je plagijat i doktorski rad visokog funkcionera DS-a i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje najavio je da će na jesen izaći pred javnost sa jednom sveobuhvatnom analizom stanja doktorskih studija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 302 idi na stranu