Osnovana Bošnjačka akademija nauke

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić osniva u Novom Pazaru Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti. Negativne reakcije iz BiH.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.06.2011.

12:11

Default images

Zukorlić je, kako je najavljeno, predsednik Inicijativnog odbora, a osnivačka skupština se održava iza zatvorenih vrata.

Osnivačkoj skupštini u novom Pazaru prisustvuje i reisu ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Zukorlić je ranije najavio da je Bošnjačka akademija nauka i umetnosti institucija Bošnjaka iz Sandžaka, regiona i dijaspore.

“Biće to elitna, nadgranična akademija svih Bošnjaka sveta, koji će biti predstavljeni kroz najkvalitetnije ljude iz oblasti nauke i umetnosti", rekao je ranije Zukorlić.

Na čelu akademije nalazi se dr. Ferid Muhić iz Skopja. Reis ul ulema dr. Mustafa Cerić, koji je izabran za predsednika Senata Akademije, rekao je da će ona uskoro biti inaugurisana i u Sarajevu, a potom promovisana i u Skopju, Zagrebu, Čikagu, Sidneju, Oslu. Profesor Šaćir Filandra, jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca u Bosni i Hercegovini, je smatra da nije sporno da Bošnjaci imaju akademiju, ali je osporio legitimitet Zukorliću da osniva jednu takvu instituciju koja će, prema njegovim rečima, biti marginalna.

“Po nastanku je marginalna, jer dolazi sa margina nacije, iz Novog Pazara, druge države. Po dometima je marginalna zato što ne postoji saglasnost unutar bošnjačke intelektualne zajednice i vlasništvo je nekolicine ljudi, a ne intelektualaca i nema legitimitet", rekao je Filandra za “Glas Srpske”.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je čudno to što predstavnici verske zajednice osnivaju najvišu intelektualnu ustanovu kakva je akademiju nauka.

“Zašto akademiju ne pokreću akademici nego verske vođe? To nema veze sa akademijom nauka nego je to mobilizacija Bošnjaka u Srbiji za bošnjačku stvar", smatra Majkićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: