Osnovana Bošnjačka akademija nauke

Novi Pazar -- Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić osniva u Novom Pazaru Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti. Negativne reakcije iz BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zukorlić je, kako je najavljeno, predsednik Inicijativnog odbora, a osnivačka skupština se održava iza zatvorenih vrata.

Osnivačkoj skupštini u novom Pazaru prisustvuje i reisu ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Zukorlić je ranije najavio da je Bošnjačka akademija nauka i umetnosti institucija Bošnjaka iz Sandžaka, regiona i dijaspore.

“Biće to elitna, nadgranična akademija svih Bošnjaka sveta, koji će biti predstavljeni kroz najkvalitetnije ljude iz oblasti nauke i umetnosti", rekao je ranije Zukorlić.

Na čelu akademije nalazi se dr. Ferid Muhić iz Skopja. Reis ul ulema dr. Mustafa Cerić, koji je izabran za predsednika Senata Akademije, rekao je da će ona uskoro biti inaugurisana i u Sarajevu, a potom promovisana i u Skopju, Zagrebu, Čikagu, Sidneju, Oslu.

Profesor Šaćir Filandra, jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca u Bosni i Hercegovini, je smatra da nije sporno da Bošnjaci imaju akademiju, ali je osporio legitimitet Zukorliću da osniva jednu takvu instituciju koja će, prema njegovim rečima, biti marginalna.

“Po nastanku je marginalna, jer dolazi sa margina nacije, iz Novog Pazara, druge države. Po dometima je marginalna zato što ne postoji saglasnost unutar bošnjačke intelektualne zajednice i vlasništvo je nekolicine ljudi, a ne intelektualaca i nema legitimitet", rekao je Filandra za “Glas Srpske”.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je čudno to što predstavnici verske zajednice osnivaju najvišu intelektualnu ustanovu kakva je akademiju nauka.

“Zašto akademiju ne pokreću akademici nego verske vođe? To nema veze sa akademijom nauka nego je to mobilizacija Bošnjaka u Srbiji za bošnjačku stvar", smatra Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu