Potencijali zelenih tehnologija

U Srbiji se ne koriste dovoljno obnovljivi izvori energije, istaknuto je na konferenciji "Energetski potencijal šuma u Srbiji – nove ‘zelene’ tehnologije".

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2010.

17:16

Default images

Na skupu u organizaciji “Danas konferans centra”, istaknuto je da Srbija ima potencijal u biomasi i da je veliki proizvođač i izvoznik peleta.

Nakon prethodnih poskupljenja gasa, mnogi građani našli su se u nedoumici kako se grejati tokom zime.

Kubni metar drva već je sa 2.800 dinara poskupeo na tri i po hiljade, a tona uglja je od 6.000 do 11.500 dinara.

Spas može biti u obnovljivim izvorima energije, tačnije biomasi. Međutim, najveća količina peleta, koja se proizvede kod nas, izvozi se u Italiju, jer je za korišćenje ovog resursa kod nas potrebno mnogo ulaganja, kaže Aleksandar Vasiljević, izvršni direktor javnog preduzeća “Srbija šume”.

“Kada se govori o savremenom korišćenju biomase, mi još nismo krenuli u izgradnju tih postrojenja, a u tome stoji ozbiljna šansa za poboljšanje ukupnog energetskog stanja u zemlji. Ne u velikom obimu i ne svuda, samo tamo gde ima šuma, ali se više i intenzivnije mora raditi na tome”, kaže on.

Da je masovnije korišćenje biomase za grejanje neophodno, pokazuje i činjenica da u “Beogradskim elektranama” najavljuju poskupljenje daljinskog grejanja, ali ne znaju ni kada ni koliko.

Zamenik generalnog direktora JKP “Beogradske elektrane” Nenad Đakovac ističe da je realna cena po kvadratnom metru jedan evro, a ne kao sada 64 dinara.

“Problem je nastao u velikom disparitetu između cene energenata tačnije mazuta i cene daljinskog grejanja u Beogradu. Mi cenu nismo menjali od januara 2009. godine, a prirodni gas je poskupeo za oko 60 procenata”, podsetio je on.

Strategijom koju je usvojila Vlada predviđeno je da u Srbiji do 2012. godine za 2,2 odsto moraju više da se koriste obnovljivi izvori energije, koji sada učestvuju sa manje od jednog procenta u svim izvorima energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: