Oštrije kažnjavanje izgrednika

Vlada Srbije objavila je predlog izmena Zakona o sprečavanju nasilja u sportu.

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2007.

16:25

Default images

Zakon predviđa duže zatvorske i više novčane kazne, a daje i dodatna ovlašćenja i obaveze organizatorima mečeva. Najuočljivije promene odnose se na zatvorske kazne za osobe koje učestvuju u nasilju na sportskim objektima. Za njih je predviđena zatvorska kazna od jedne do pet godina, a ako se kršenje zakona obavlja u grupi, maksimalna kazna je osam godina.

Predlagač Zakona, MUP Srbije, predložio je kaznu do 10 godina za, kako je navedeno, "kolovođu grupe" koja izvrši krivično delo.

Novi predlog jasnije definiše šta je to sportski objekat i ko su učesnici sportske priredbe. U njemu se organizatori priredaba obavezuju da "podstiču pozitivno ponašanje" igrača i službenika.

Dopunama je jasno definisana udaljenost od sportskog objekta na kojoj je zabranjeno točenje alkohola za vreme i pre i posle utakmice.

Povećane su i novčane kazne za osobe koje piju alkohol na sportskim terenima, tako da će one sada biti kažnjene od 30.000 do 50.000 dinara.

Klubovi i savezi jasno su istaknuti kao organizatori mečeva i moraju da organizuju obezbeđenje. Predlog zakona daje nova ovlašćenja redarskoj službi, koja sada može da spreči unošenje velikih zastava, ako proceni da im to može smetati u radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: