Radijus vektor ne može da ucenjuje i preti povećanjem cena

B92 i Prva žele da svoje gledaoce upoznaju sa činjenicama kako bi zaštitili njihove interese i sprečili dalje manipulisanje operatera.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2017.

14:31

Radijus vektor ne može da ucenjuje i preti povećanjem cena

Povodom novog saopštenja Radijus vektora u kojem se navodi više neistina, B92 i Prva saopštavaju:

Podvlačimo da svaki građanin ima besplatan pristup programu nacionalnih televizija preko antene ali to nije slučaj kada koristi i usluge kablovskog operatera. Kablovski operater plaća strane i regionalne kanale, osim nacionalnih televizija na teritoriji Srbije, kako bi dalje distribuirao njihov program svojim korisnicima, od kojih za to uzima određenu novčanu nadoknadu. To predstavlja bezobzirnu diskriminaciju domaćih emitera i dovođenje u neravnopravan položaj sa stranim kanalima. Radijus vektor ne može da plaća jedne sadržaje, a da s druge strane preuzima nečiji program besplatno i naplaćuje ga krajnjim korisnicima. U uređenim sistemima to se svakako može podvesti pod krivično delo.

Komentar Radijus vektora da tri nacionalna kanala potražuju novčanu nadoknadu i da će to uticati na povećanje cena kablovskih usluga je besmislen i može se shvatiti kao pokušaj dovođenja u zabludu građana, a sve zarad izbegavanja zakonskih obaveza koje nemaju nikakve veze za cenom usluga i sticanja dodatne koristi. Cenu usluga određuje isključivo operater. Sigurno je da ukoliko želi da posluje u interesu korisnika usluga, ne mora da povećava cenu već može da nađe drugi model baš kao što su to učinili drugi operateri sa kojma je naša televizija postigla dogovor i koji zbog toga nisu opteretili svoje korisnike.

Takođe, Radijus vektor sve do skoro nije tražio saglasnost za emitovanje pograma Prve i B92 i tek je posle niza preduzetih pravnih koraka i mera, uključujući i opomenu od REM-a, podneo zahtev. To znači da je Radijus vektor po više osnova delovao i poslovao van zakonskih okvira.

Podvlačimo još jednom da ćemo iskoristiti sva pravna sredstva kako bismo zaštitili interese naših gledalaca kao i svoj program. Zakon mora da se poštuje I svaki drugi odnos ne predstavlja dobru poruku za nacionalne emitere koji imaju milionska ulaganja kako bi obezbedili kvalitetan I konkurentan program.

TV Prva i TV B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: