Vojne mašine čiste sneg u Sjenici

Vojska Srbije uputila je iz kraljevačkog garnizona dve mašine za čišćenje snega tako da će većina puteva u opštini Sjenica od sutra biti prohodna.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

10:21

Default images

Pored prilaza Sjenici, otežano je kretanje vozila u višim predelima područja oko Kopaonika, Novog Pazara, Tutina, Ivanjice, Užica, Valjeva, Vranja, Niša, Pirota, Zaječara i Kruševca.

Vanredno stanje u opštini Sjenica i dalje je na snazi, imajući u vidu da su neka sela i dalje zavejana, a da je trećina meštana i dalje bez struje.

Predsednik opštine Muriz Turković potvrdio je da su u Sjenicu stigle dve mašine za čišćenje snega, a da će sutra biti dopremljeno još osam čistača Vojske Srbije čija pomoć je, kako je naveo, neophodna.

"Sneg i dalje pada tako da su ponovo ugroženi i putevi prvog prioriteta koje smo danas uspeli da očistimo. U čišćenje snega uključene su sve građevinske i komunalne mašine koje postoje u Sjenici, a u pomoć su nam pritekli 'Putevi Novi Pazar', kao i preduzeće 'Složna braća' iz Nove Varoši", rekao je Turković.

Nekoliko sela u opštini Sjenica, prema njegovim rečima, još nema struju, a jedan broj naselja je i dalje bez vode jer je nemoguće doći do rezervoara i otkloniti kvarove.

"Činimo sve, ali je presudna pomoć Vojske Srbije kao i specijalizovanih preduzeća iz Novog Pazara i Nove Varoši", kaže Turković.

Sjenicu i Peštersku visoravan zahvatilo je snežno nevreme koje traje već dva dana. U Sjenici je visina snežnog pokrivača oko 40 centimetara.

"To ne bi predstavljalo veliki problem da na Pešterskoj visoravni ne duva izuzetno snažan vetar koji stvara nanose koji se kreću i do pet metara", rekao je Turković i dodao da je u takvim vremenskim uslovima nemoguće očistiti svih 550 kilometara lokalnih puteva različitih prioriteta.

Prema njegovim rečima, danas nije bilo poziva za intervenciju zdravstvenih ekipa u zavejanom području.

Iz Opštinskog štaba za vanredne situacije navode da tek kada se stanje u potpunosti stabilizuje moći će da se utvrdi kolika je materijalna šteta. Budući da je Sjenica jedna od siromašnjih opština biće im neophodna pomoć Vlade Srbije.

Praznici, koji su potrajali skoro desetak dana, danas se završavaju. Svi koji su otputovali kod rodbine, prijatelja ili u neki od zimskih centara treba da budu oprezni i strpljivi, jer ih osim možda gužve na putevima, ponegde čekaju i teški uslovi za vožnju.

Pored prilaza Sjenici, otežano je kretanje vozila u višim predelima područja oko Kopaonika, Novog Pazara, Tutina, Ivanjice, Užica, Valjeva, Vranja, Niša, Pirota, Zaječara i Kruševca.

Tri sela na Staroj planini bez struje

Meštani tri sela na Staroj planini kod Zavojskog jezera u opštini Pirot, zbog nevremena i visokih snežnih nanosa koji su pokidali mrežu, i dalje su bez struje.

U Elektrodistribuciji kažu da su žitelji sela u gornjem Visoku na Staroj planini juče dobili struju, čije je snabdevanje bilo u prekidu od preksinoć zbog kvarova koje su izazvali sneg i nevreme.

Dežurni u Elektrodistribuciji u Pirotu Mile Andonović rekao je da su otklonjeni kvarovi na dalekovodu u gornjem Visoku i da su struju dobila sela Koprivštica i Pokrovenik u srednjem Visoku.

"U delu opštine zvanom srednji Visok snežni nanosi pokidali su dalekovode i naše ekipe su od ranih jutarnjih sati na terenu. Očekujemo da i meštani staroplaninskih sela Pakleštica, Bela i Gostuša u toku dana dobiju struju", rekao je Andonović.

Tehnički direktor Fonda za građevinsko zemljište i puteve u Pirotu Slobodan Rančić rekao je da su putevi do sela u gornjem Visoku prohodni.

"Juče je očišćen sneg na putu do Hidroelektrane 'Pirot', a ekipe danas čiste sneg na putevima do staroplaniskih sela Pakleštica i Bela gde je sneg viši od 40 centimetara. Snežni nanosi na pojedinim prevojima i na putu oko Zavojskog jezera viši su od metra", rekao je Rančić.

Normalizovan saobraćaj prema Kopaoniku

Saobraćaj prema Kopaoniku iz pravca Brzeća normalizovan je nakon što su pročišćeni smetovi na Jarmu, rekao je Tanjugu šef zimske službe održavanja "Kruševacputa" Ignjat Vidaković.

"Saobraćaj na putu Brzeće-Kopaonik je uspostavljen oko 12.30 sati, pošto je pročišćena deonica puta, dužine dva kilometra, koja je bila zatrpana snegom", kazao je on i naglasio da su sada prohodne obe saobraćajne trake.

Vidaković je rekao i da je zabrana za kamione i šlepere i dalje na snazi, kao i obavezna upotreba lanaca i zimske opreme za sve automobile.

Prema njegovim rečima, ovo je najznačajniji putni pravac u zimskom periodu kada "Kruševacput" mobiliše trećinu sredstava za čišćenje snega.

Nevreme i kod suseda

Olujna bura koja je duvala brzinom i do 120 kilometara na čas, povremeno sa orkanskim udarima vetra i od 165 kilometara na čas, pričinila je veliku materijalnu štetu ugostiteljskim objektima i infrastrukturi u Makarskoj na hrvatskom primorju.

Jak olujni vetar na jugu Crne Gore i snežna mećava na severu pričinili su znatnu materijalnu štetu u više crnogorskih opština, a u prekidu je saobraćaj na više putnih pravaca.

Snažan vetar je duvao i u istočnom i centralnom delu Makedonije.

Zbog olujnog nevremena, železnički saobraćaj koji povezuje istok i zapad zemlje je prekinut. Iako pravi raj za skijaše, sneg ovolikih razmera može biti i opasan, pa je tako opasnost od snežne lavine povećana na četvrti od mogućih pet stepeni. U pripravnosti su i helikopterske jedinice austrijske vojske. neke opštine u oblasti Tirol ostalo je bez struje, a više puteva potpuno je zatvoreno za saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: