Le Pen gubi trku, Makron dobija ljutog protivnika; ko je Erik Zemur?

Velika promena se dešava na krajnjoj desnici u Francuskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2021.

23:08

Le Pen gubi trku, Makron dobija ljutog protivnika; ko je Erik Zemur?
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Politički novinar, esejista, pisac i televizijski analitičar Erik Zemur prema popularnosti je nadmašio krajnje desničarsku doajenku Marine Le Pen, prema istraživanjima javnog mnjenja o predsedničkim kandidatima, trenutno se predstavlja kao glavni izazivač aktuelnom predsedniku Emanuelu Makronu uoči izbora u aprilu sledeće godine.

Zemur je još jednom stavio pitanje imigracije u središte kampanje. U poslednjih mesec dana, Le Pen je izgubila monopol nad radikalnom desnicom, u kojoj uživa otkad je 2011. godine preuzela vođstvo stranke Nacionalni front od svog oca.

Zemur, ultranacionalista sa nekoliko osuda zbog rasističkog govora mržnje, počeo je otimati naklonost birača od Le Pen otkako je ušao na njeno polje kao radikalniji izazivač, piše RFI. Anketa objavljena u sredu šokirala je zemlju pokazujući da je Zemur po prvi put pretekao Le Pen.

"Nikada do sada nijedan kandidat nije doživeo takav rast u tako kratkom vremenskom periodu kao što smo videli kod Erika Zemura", prokomentarisao je za RFI Harris Interactive anketar Antoan Gotije.

Nekih 17-18 odsto anketiranih reklo je da će glasati za Zemura u prvom krugu zakazanom za 10. april sledeće godine, u poređenju sa sedam odsto početkom septembra. Le Pen ima podršku oko 15-16 odsto građana. Taj rezultat bio bi dovoljan da Zemur uđe u drugi krug glasanja, u kojem će se suočiti sa predsednikom Emanuelom Makronom, koji će ga pobediti sa razlikom od 55 do 45 odsto.

Ali analitičari ističu da je sve još otvoreno i da su izbori daleko. Sam Zemur još uvek nije zvanično najavio svoju kandidaturu, ali se ponaša kao izazivač odabirom vremena za delovanje, opisujući sebe kao "kandidata u debati", ostavljajući mesto u debatnoj emisiji u udarnom terminu radi poštovanja izbornih pravila i objavljivanja knjigu "Francuska još nije rekla svoju poslednju reč", koju neumorno promoviše.

Zemur je takođe bio gost na Orbanovom demografskom forumu, gde se okupio raznoliki desničarski tim. Anketa, objavljena u časopisu Challenges, verovatno će dati dodatni podsticaj Zemurovoj antiimigrantskoj, anti-islamskoj kampanji, podstaknuto iscrpnim medijskim izveštavanjem i intervjuima koje je davao poslednjih mesec dana. Zemur, koji je alžirsko-jevrejskog porekla, veruje da Francuska klizi ka građanskom ratu i otvoreni je zagovornik teorije „velike razmene“ koja tvrdi da bele Evropljane zamenjuju imigranti.

U svojim najprodavanijim knjigama i redovnim nastupima na televiziji, 63-godišnjak baca budućnost u bitku između hrišćanske tradicije Francuske i kulture muslimanskih pridošlica koje je opisao kao „kolonizatore“. Obraćajući se novinarima u ponedeljak uveče nakon rasprodane debatne emisije u konferencijskoj sali u Parizu, Zemur je smanjio svoju popularnost na svoju sposobnost da se poveže sa problemima običnih ljudi.

"Mislim da su mnogi Francuzi čekali da im neko kaže o Francuskoj, o tome kako se osećaju: da je zemlja u opasnosti od umiranja, potkopana talasom migracija bez presedana, da su čitava područja zemlje postala enklave stranih islamista", rekao je Zemur.

Jedan od njegovih predloga je da primora roditelje da svojoj deci daju imena koja zvuče francuski, a on bi zabranio upotrebu imena Muhamed u zemlji. Filip Korkuf, levo orijentisani francuski politikolog koji je nedavno objavio knjigu krajnje desnice, smatra da je Zemur opasniji od Marin Le Pen i svojevrsnog „intelektualnog Trampa“.

"Ako prođe u drugi krug, ima veće šanse (od Le Pen) protiv Emanuela Makrona", rekao je Korkuf, objašnjavajući da se Zemur smatrao popularnijim od Le Pen zahvaljujući dugoj karijeri novinara na desnoj strani- krilni dnevni list Le Figaro i njegova TV karijera.

"On je više krajnje desno od Marin Le Pen, ali se smatra uglednijim", rekao je Korkuf, politikolog sa Instituta za političke studije u Lionu.

Ministar pravde Eric Dupond-Moreti okrivio je medije ove sedmice što su se fokusirali na Zemura, dok je kandidatkinja socijalista i gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla da joj se "gadio do mučnine" njegov rast.

Zemurov ​​udarac primorao je Le Pen da uzvrati.

Godinama je nastojala da se distancira od svog oca, vatrogasca, i da stranku - od preimenovanja Narodne skupštine (RN) - premesti u redove nacionalista. U početku je pokušala da ignoriše Zemurov izazov i privatno ga je ubedila da se odseli.

"Erik, dobićeš tri odsto i nećeš me sprečiti da prođem u drugi krug", rekla je Zemuru, ako je verovati onome što je napisano u njegovoj novoj knjizi.

Skromnu kampanju Le Penove na lokalnom nivou zasenila su Zemurova medijska pojavljivanja u poslednjih mesec dana u najvećim francuskim TV i radijskim emisijama.

"Osim oblika brutalnosti, šta nudi u smislu rešenja", Le Pen je to rekla za Zemura u jednom intervjuu ovog vikenda, ukazujući na agresivniji stav.

Saveznici Le Penove napali su Zemura zbog njegovih stavova o ženama za koje smatra da nemaju istu snagu i liderske sposobnosti kao muškarci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: