Protest "Hrast ne sme pasti"

Gornji Milanovac -- Pod sloganom "Hrast ne sme pasti" na Savincu kod Gornjeg Milanovca odžan je protest za očuvanje hrasta koji je na trasi budućeg auto-puta Beograd-južni Jadran.

Izvor: Beta
Podeli

Skup su organizovali Zeleni Srbije i nevladina organizacija "GM optimist" iz Gornjeg Milanovca, a pročitana je i poruka podrške Evropske zelene partije u kojoj se ukazuje da razvoj infrastrukture nikada ne sme ići na štetu životna sredine i kulturnog razvoja.

Predsednik nevladine organizacije Bojan Milovanović pred oko 300 okupljenih je rekao da stanovništvo taj hrast vekovima smatra "zapisom". Visok je preko 40 metara, a obim stabla je 7,5 metara.

Milovanović je rekao da je Institut za šumarstvo potvrdio da je hrast star oko 600 godina i ocenio da ga treba staviti pod zaštitu države kao istorijsko i prirodno bogatstvo, zato što u Srbiji ima samo nekoliko takvih stabala.

Sa skupa na kojem je govorio i pesnik Dobrica Erić, upućena je poruka da je svima stalo i do prirode i do tradicije, kao i do auto-puta, a od vlasti je zatraženo da hrast ostane gde ga je priroda postavila, a ljudi do danas sačuvali.

Ministar građenive i urbanizma Velimir Ilić rekao je da će hrast biti premešten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu