Protest "Hrast ne sme pasti"

Pod sloganom "Hrast ne sme pasti" na Savincu kod Gornjeg Milanovca odžan je protest za očuvanje hrasta koji je na trasi budućeg auto-puta Beograd-južni Jadran.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.07.2013.

10:24

Default images

Skup su organizovali Zeleni Srbije i nevladina organizacija "GM optimist" iz Gornjeg Milanovca, a pročitana je i poruka podrške Evropske zelene partije u kojoj se ukazuje da razvoj infrastrukture nikada ne sme ići na štetu životna sredine i kulturnog razvoja.

Predsednik nevladine organizacije Bojan Milovanović pred oko 300 okupljenih je rekao da stanovništvo taj hrast vekovima smatra "zapisom". Visok je preko 40 metara, a obim stabla je 7,5 metara.

Milovanović je rekao da je Institut za šumarstvo potvrdio da je hrast star oko 600 godina i ocenio da ga treba staviti pod zaštitu države kao istorijsko i prirodno bogatstvo, zato što u Srbiji ima samo nekoliko takvih stabala.

Sa skupa na kojem je govorio i pesnik Dobrica Erić, upućena je poruka da je svima stalo i do prirode i do tradicije, kao i do auto-puta, a od vlasti je zatraženo da hrast ostane gde ga je priroda postavila, a ljudi do danas sačuvali.

Ministar građenive i urbanizma Velimir Ilić rekao je da će hrast biti premešten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: