Zvaničan broj Roma u Srbiji

Beograd -- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tvrdi da Roma u Srbiji ima pet puta više nego što to pokazuju zvanični podaci.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji živi oko 108.000 Roma, međutim, prema podacima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, po nezvaničnim procenama sa terena, predstavnika ove nacionalne manjine u Srbiji ima između 400 000 i 500 000.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Petar Antić je povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, ocenio da su Romi najugroženija nacionalna zajednica u Srbiji i da često "zbog raznoraznih raloga" ne žele da se izjasne o svojoj nacionalnosti.

Antić je ukazao na to da su Romi "socijalno i ekonomski na margini društva Srbije", kao i da u Srbiji ima oko 600 romskih naselja, među kojima su i "neformalna" u kojima žive najsiromašniji predstavnici ove nacionalne manjine.

Prema istraživanjima od pre tri godine, u Beogradu, od 36.000 Roma 13 odsto njih nije imalo nikakav lični dokument.

"Veliki broj Roma u Beogradu živi bez prijave prebivališta, a ovaj problem je sličan i u drugim razvijenijim gradovima u Srbiji", kazao je Antić objasnivši da Romi iz nerazvijenih opština sa juga Srbije dolaze da rade u severne delove zemlje.

Romi često nisu prijavljeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje, zbog nemogućnosti da prijave prebivalište u mestu stanovanja nemaju ni zdravstvene knjižice, a postoje problemi i oko upisa romske dece u škole.

Prema popisu Republičkog zavoda za statistiku iz 2002. godine, u Srbiji žive 108.193 gradjanina koja su se deklarisala kao Romi, a od tog broja u centralnoj Srbiji 79.136, a u Vojvodini 29.057.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1971. godine, na 1. svetskom kongresu Roma u Londonu, kada je usvojeno ime naroda, a nešto kasnije i romska himna i zastava, kao i jezička ravnopravnost svih romskih dijalekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu