Optužen Srbin zbog paljenja Ćilipa

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv državljanina Srbije zbog naređenja oktobra 1991. da se spale Ćilipi kod Dubrovnika.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.12.2012.

18:34

Default images

Iako tužilaštvo nije na svojoj internet stranici navelo ime i prezime optuženog, hrvatski mediji pišu da je reč o Srboljubu Zdravkoviću.

Ta optužnica zbog ratnog zločina protiv civila podignuta je pred sudom u Splitu.

Optuženi državljanin Srbije tereti se da je od 5. do 7. oktobra 1991. u činu majora i kao zapovednik 3. motorizovanog bataljona 5. motorizovane brigade JNA, pošto je njegova jedinica okupirala Ćilipe, naredio paljenje Ćilipa. Izgorelo je 90 porodičnih kuća, privrednih i drugih javnih objekata.
Portal "Dalmacija njuz" (news) objavio je da je Zdravković u dokumentarnoj seriji crnogorske televizije snimljen kako se hvali zauzimanjem Cavtata i Ćilipa, i da se na jednom snimku jasno čuje da kaže kako je on "to sve spalio" jer se iz Ćilipa pucalo na njegove vojnike.

Tužilaštvo je objavilo i pregled postupaka koji su se vodili ili se vode u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, kao i pred Tribunalom u Hagu zbog ratnih zločina na području Dubrovnika.

Navodi se da su u Hagu osuđeni admiral Miodrag Jokić i njegov komandant Pavle Strugar. Za napad na Dubrovnik u Hagu je bio optužen i pokojni predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, dok je predmet protiv kapetana JNA Vladimira Kovačevića zvanog Rambo, ustupljen Srbiji.

U Crnoj Gori se vodio postupak protiv šestorice za ratne zločine u logoru Morinj kod Kotora.

U Hrvatskoj su dve osobe pravosnažno osuđene, dok je 2008. podignuta optužnica protiv ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, a godinu dana kasnije i protiv desetorice visokih oficira bivše JNA. Optužen je i ratni komandant hercegovačkog korupsa Vojske RS Radovan Grubač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: