EU: Završena trilaterala učetvoro

U Briselu završen trilateralni sastanak Dačića, Tačija i Eštonove. Razgovorima se priključio i Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2013.

00:20

Default images

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič je poručila ranije da će se govoriti o izborima i neregularnostima, ali i da će tema biti neophodnost sprovođenja Briselskog sporazuma.

Na razgovor kod visoke predstavnice EU prvi je došao premijer Srbije Ivica Dačić i taj razgovor je počeo nešto posle 10.30. Sastanak s premijerom Kosova Hašimom Tačijem je usledio nakon toga.

Ovo je, inače, 17. runda dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je novinarima rekla portparolka Eštonove Maja Kocijančič, ova runda će pre svega biti posvećena lokalnim izborima na Kosovu, a glavna tema biće neregularnost izbora na severu Kosova.

"Osim o izborima, razgovaraće se i o implementaciji sporazuma iz aprila, a vi znate da nam je implementacija na vrhu liste prioriteta i da su svi naši napori usmereni u tom pravcu. Dogovor se mora sprovesti do kraja", istakla je ona danas nakon početka razgovora i podsetila da su rokovi za sprovođenje sporazuma odavno utvrđeni.

Portparolka nije htela da komentariše sinoćnu odluku prištinske Centralne izborne komisije o poništavanju izbora na tri biračka mesta u severnoj Mitrovici, gde je došlo do incidenata, uz obrazloženje da je Eštonova već iznela svoj stav o izborima.

Istovremeno, diplomatski krugovi najavljuju dve varijante ishoda izbora na Kosovu - ponavljanje glasanja na tri izborna mesta u severnoj Mitrovici ili uvođenje privremene uprave u tom gradu, gde će se izbori ponoviti kada se za to steknu uslovi, s tim što bi se priznali rezultati od 3. novembra u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Kako se spekuliše, Tačija danas očekuje relativno lak posao, jer će Priština biti pohvaljena za sprovođenje Briselskog sporazuma, dok će Dačić morati da objasni šta je Beograd hteo sa zahtevom da "za 45 minuta uvede red u severnu Kosovsku Mitrovicu" i zbog čega političkim sredstvima nije obezbedio normalne uslove za glasanje.

Takođe se očekuje i dogovor o početku pregovora radnih grupa o imovini, avionskom i železničkom saobraćaju na KiM.

Tači: Rešeni incidenti

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je u Briselu, uoči bilateralnog sastanka sa Ketrin Ešton, da su lokalni izbori od 3. novembra bili uspešni i da su dokazali valjanost i legitimnost Briselskog sporazuma Beograda i Prištine i da "su rešeni incidenti na tri izborna mesta".

On je rekao da će danas na sastanku sa Ketrin Ešton i premijerom Srbije Ivicom Dačićem biti reči o primeni dogovora o policiji i pravosuđu, što je sada, kako je rekao, "u rukama Srbije". Tači je rekao da su izbori 3. novembra bili potpuno uspešni, uz učešće svih zajednica na celom Kosovu.

"Izbori od 3. novembra su bili važan evropski test za Kosovo, koji smo uspešno položili. Taj uspeh je dokazao valjanost i dao legitimitet aprilskom sporazumu", rekao je Tači.

Odbor za KiM u četvrtak

Odbor za KiM Skupštine Srbije sastaće se u četvrtak ujutru, najavio je za list "Danas" predsednik ovog skupštinskog tela i poslanik SNS Milovan Drecun.

Drecun kaže da će sednici prisustvovati šef vladine Kancelarije za KiM i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin, generalni sekretar Vlade Srbije i član pregovaračkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma Veljko Odalović, a moguć je i dolazak savetnika predsednika Republike Marka Đurića.

Iako su članovi Odbora za KiM još 7. marta ove godine zatražili da im se u roku od 14 dana obrati premijer Ivica Dačić, kao glavni pregovarač Srbije u Briselu, on neće prisustvovati ni sutrašnjem sastanku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: