Još jedna noć na barikadama

Noć je na severu Kosova protekla mirno, iako su građani i pored postignutog sporazuma sa Kforom noć proveli na barikadama. Beograd traži podršku sporazumu.

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

09:41

Default images

Oni su ostali na barikadama čekajući da odluku o uklanjanju barikada donesu lokalne vlasti.

Odluka o uklanjanju barikada trebalo bi da bude doneta na sednici skupštine četiri opštine sa severa Kosova, čije održavanje je planirano početkom naredne sedmice.

Predstavnici Vlade Srbije i Kfora su postigli sinoć privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, koji je prihvatila i vlada u Prištini.

Konsultacije s predsednicima odborničkih grupa počeće danas, najavio je sinoć u izjavi Tanjugu predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

U Zvečanu će Kfor, ali i ostali učesnici u saobraćaju moći da koriste alternativne putne pravce, dok će barikada u mestu Rudare ostati.

U Zubinom Potoku, Zupču i Leposaviću takođe će ostati barikade, a moći će da se koristi jedna saobraćajna traka.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak bez većih zadržavanja propušta se putnički saobraćaj.

Privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima na severu Kosova, koji su sinoć postigli predstavnici Vlade Srbije i Kfora, biće na snazi do 15. septembra, a predviđa način funkcionisanja prelaza Jarinja i Brnjaka.

Prema sporazumu, Kfor će zadržati kontrolu nad ova dva administrativna prelaza do sredine septembra, a ukoliko to bude potrebno i duže.

Takođe, blokade sa puteva treba da budu uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena, a vozila i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, moći će da prođu na teritoriju Kosova posle provere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Sprečeno krvoproliće

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je sinoć da je, nakon postizanja privremenog sporazuma sa Kforom, velika odgovornost na predstavnicima opština, ali da treba hladne glave doneti odluku koja je u najboljem interesu srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo dobro da država ima jedan stav, a predstavnici opština drugi, jer bi to samo pogoršalo ionako lošu situaciju.

Predstavnicima opština je precizno objašnjen sporazum postignut sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, ali oni su zauzeli stav da ne mogu doneti odluke bez odbornika skupština opština, kazao je Bogranović gostujući na televiziji Most.

"Ne vidim razlog da posle svih tenzija i frustracija ne postignemo jedinstvo i rešimo problem", kazao je Bogdanović i dodao da hoće da veruje da će prevladati razum i da će sutra hladne glave biti doneta odluka u interesu naroda, jer bio sve ostalo išlo u pogrešnom smeru.

On je kazao da je pozvan da učestvuje na sednici skupštine četiri opštine sa severa Kosova, ali da neme potrebe da učestvuje, jer sve što je imao već je rekao ljudima na barikadama i predstavnicima opština.

"Sporazumom je sprečeno krvoproliće, da zažive privremene institucije, da specijalne jedinice Rosu upadaju na sever Kosova, hermetičko zatvaranje prema Srbiji. Dobili smo garancije međunarodne zajednice i to je ono što smo u ovom trenutku možda i priželjkivali, ali vraćanje na stanje pre 25. jula u ovom trenutku, u ovakvim okolnostima je bilo nerealno", ocenio je Bogdanović.

Bilo svega i svačega

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je izjavio da sporazum nije idealan i nije u potpunosti u skladu sa zahtevom Srba na KiM, ali je omogućio dobijanje čvrstih garancija međunarodne zajednice da neće biti jednostranih pokušaja promene situacije na terenu.

Stefanović je naveo da je ovih dana bilo svega i svačega, da su dogovori postizani pa menjani, ali da je ceo državni vrh Srbije bio angažovan na postizanju najbolje mogućeg rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: