Dragišić: Vučić preokrenuo poziciju Srbije u svetu

Profesor Zoran Dragišić izjavio je da je na listi SNS jer je Aleksandar Vučić uspeo da preokrene, na bolje, poziciju Srbije u svetu, a posebno u regionu.

Izvor: B92

Nedelja, 06.03.2016.

21:07

Dragišić: Vučić preokrenuo poziciju Srbije u svetu

On je rekao da je zbog toga Srbija je postala subjekt međunarodnih odnosa, a ne njihov objekat.

"Srbija nije više zemlja kojom se svet bavi, već aktivno učestvuje u rešavanju međunarodnih problema. Od ove tačke polazi rešavanje većine naših unutrašnjih problema – i ekonomija i investicije, stabilnost za ulaganja i dolazak preko potrebnog kapitala i ideja. Srbija ne bi mogla da učestvuje u međunarodnoj ekonomskoj razmeni ukoliko prethodno nije obezbedila novu poziciju u tim odnosima, poziciju aktera, a ne predmeta kojim se druge zemlje bave, što je do skoro bio slučaj", rekao je Dragišić Beti.

On je dodao da čitav svet stavlja pitanja bezbednosti na prvo mesto – bezbednost svojih građana, svoje zemlje, svoje ekonomije, da je to imperativ 21. veka i da je vlada Aleksandra Vučića prva ; koja je to prepoznala.

"Izbeglička kriza možda je najveći test naše generacije, kako ćemo se prema tom pitanju postaviti i kako ćemo ga rešiti. Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja, ako ne jedina, koja je do sada uspela da povodom migrantske krize očuva bezbednost svoje zemlje i svojih građana, a da u isto vreme iskaže krajnje human odnos prema tim ljudima koje je pogodila katastrofa", rekao je Dragišić.

Prema njegovim rečima, razlog za učešće na listi SNS-a je i to što je Aleksandar Vučić shvatio i da je Balkan izuzetno važno područje, pre svega za Evropu, "kojoj težimo i da je stabilnost u našem regionu apsolutno najvažnija stvar koju Evropa od nas očekuje".

"I u poslednjih nekoliko godina na Balkanu je bilo kriza, ali novost je to što ni za jednu od tih kriza Srbija ne snosi odgovornost i to je u Evropi veoma jasno prepoznato. Srbija po prvi put u poslednjih deceniju i po može da kaže za sebe, a što je važnije to kažu i svi drugi, činilac regionalne stabilnosti i njen najodgovorniji čuvar. Nijedno pitanje na Balkanu više ne može biti rešeno, niti se čak o njemu može razgovarati, a da Srbija nije deo tih razgovora", dodao je Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti.

On je dodao da Srbija ima ideje i inicijative koje "pokreću Balkan sa mrtve tačke konflikta i međusobnog nepoverenja" i kao primer naveo energetsko povezivanje na Balkanu, gradnju putne infrastrukture, "koja probija doskora čvrste granične barijere, poput inicijative za auto-put prema Albaniji, pruge Beograd-Budimpešta", međusobnu podršku u vanrednim situacijama, kakve su bile poplave.

"U isto vreme, na velikoj međunarodnoj sceni, Srbija je prestala da bude džak za udaranje i odgovornom i upornom diplomatijom uspela da za sebe obezbedi poziciju uvaženog i poštovanog člana. To znaju i u Briselu i u UN i u Unesku i u Hagu, u svim forumima od kojih smo do skoro dobijali samo konačna rešenja, a politikom Vlade Aleksandra Vučića aktivno učestvujemo u njihovom donošenju", rekao je Dragišić.

Prema njegovim rečima, poseban respekt Srbija uživa zbog svoje aktivne pozicije u borbi protiv terorizma, što je takođe u vrhu međunarodnih problema.

"Uloga Srbije, kao tranzitne i veoma osetljive zemlje može biti ključna u borbi protiv terorizma u godinama koje slede, a iskustvo, znanje i obučenost naših profesionalaca može biti još jedan važan adut Srbije na međunarodnom planu", rekao je Dragišić, koji je 28. na listi poslanika koju predvodi SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: