Dragišić: Vučić preokrenuo poziciju Srbije u svetu

Beograd -- Profesor Zoran Dragišić izjavio je da je na listi SNS jer je Aleksandar Vučić uspeo da preokrene, na bolje, poziciju Srbije u svetu, a posebno u regionu.

Izvor: Beta
Podeli

On je rekao da je zbog toga Srbija je postala subjekt međunarodnih odnosa, a ne njihov objekat.

"Srbija nije više zemlja kojom se svet bavi, već aktivno učestvuje u rešavanju međunarodnih problema. Od ove tačke polazi rešavanje većine naših unutrašnjih problema – i ekonomija i investicije, stabilnost za ulaganja i dolazak preko potrebnog kapitala i ideja. Srbija ne bi mogla da učestvuje u međunarodnoj ekonomskoj razmeni ukoliko prethodno nije obezbedila novu poziciju u tim odnosima, poziciju aktera, a ne predmeta kojim se druge zemlje bave, što je do skoro bio slučaj", rekao je Dragišić Beti.

On je dodao da čitav svet stavlja pitanja bezbednosti na prvo mesto – bezbednost svojih građana, svoje zemlje, svoje ekonomije, da je to imperativ 21. veka i da je vlada Aleksandra Vučića prva ; koja je to prepoznala.

"Izbeglička kriza možda je najveći test naše generacije, kako ćemo se prema tom pitanju postaviti i kako ćemo ga rešiti. Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja, ako ne jedina, koja je do sada uspela da povodom migrantske krize očuva bezbednost svoje zemlje i svojih građana, a da u isto vreme iskaže krajnje human odnos prema tim ljudima koje je pogodila katastrofa", rekao je Dragišić.

Prema njegovim rečima, razlog za učešće na listi SNS-a je i to što je Aleksandar Vučić shvatio i da je Balkan izuzetno važno područje, pre svega za Evropu, "kojoj težimo i da je stabilnost u našem regionu apsolutno najvažnija stvar koju Evropa od nas očekuje".

"I u poslednjih nekoliko godina na Balkanu je bilo kriza, ali novost je to što ni za jednu od tih kriza Srbija ne snosi odgovornost i to je u Evropi veoma jasno prepoznato. Srbija po prvi put u poslednjih deceniju i po može da kaže za sebe, a što je važnije to kažu i svi drugi, činilac regionalne stabilnosti i njen najodgovorniji čuvar. Nijedno pitanje na Balkanu više ne može biti rešeno, niti se čak o njemu može razgovarati, a da Srbija nije deo tih razgovora", dodao je Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti.

On je dodao da Srbija ima ideje i inicijative koje "pokreću Balkan sa mrtve tačke konflikta i međusobnog nepoverenja" i kao primer naveo energetsko povezivanje na Balkanu, gradnju putne infrastrukture, "koja probija doskora čvrste granične barijere, poput inicijative za auto-put prema Albaniji, pruge Beograd-Budimpešta", međusobnu podršku u vanrednim situacijama, kakve su bile poplave.

"U isto vreme, na velikoj međunarodnoj sceni, Srbija je prestala da bude džak za udaranje i odgovornom i upornom diplomatijom uspela da za sebe obezbedi poziciju uvaženog i poštovanog člana. To znaju i u Briselu i u UN i u Unesku i u Hagu, u svim forumima od kojih smo do skoro dobijali samo konačna rešenja, a politikom Vlade Aleksandra Vučića aktivno učestvujemo u njihovom donošenju", rekao je Dragišić.

Prema njegovim rečima, poseban respekt Srbija uživa zbog svoje aktivne pozicije u borbi protiv terorizma, što je takođe u vrhu međunarodnih problema.

"Uloga Srbije, kao tranzitne i veoma osetljive zemlje može biti ključna u borbi protiv terorizma u godinama koje slede, a iskustvo, znanje i obučenost naših profesionalaca može biti još jedan važan adut Srbije na međunarodnom planu", rekao je Dragišić, koji je 28. na listi poslanika koju predvodi SNS.

strana 1 od 236 idi na stranu