"Nije militarizacija već obaveza - civilna obuka za sve"

I žene na selu biće obuhvaćene obukom civilne zaštite i za postupanje u ratnim i vanrednim sitaucijama, kaže pukovnik Miodrag Savić, bivši šef civilne zaštite.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.08.2017.

10:12

Thinkstock

Komentarišući najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će sve žene do 50 godina morati da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i za postupanje u vanrednim situacijama, Savić je gostujući na TV Pink podsetio da zakon predviđa vojnu obavezu za muškarce do 60 godine, a za žene do 50 godina.

"Zapostavljeno je pitanje žena na selu, a one su značajne i moraju da budu obuhvaćene sistemom obuke i naći će mesto u civilnoj zaštiti", naveo je Savić.

On je naglasio da će koncept obuke detaljnije predstaviti ministar Vulin u narednom periodu, dodajući da će obuka biti takva da neće opterećivati radno angažovanje.

Kako kaže, obuka će morati da prati i nevojne izazove, rizike i pretnje, a biće uključena i omladina. Kao primer je naveo Rusiju koja u sistemu civilne zaštite ima isti broj ljudi koliko je i u oružanim snagama.

Podsetivši da je civilna odbrana deo sistema odbrane, te da je postojala u našoj zemlji do 2006, Savić je podsetio i da je ministar odbrane Aleksandar Vulin objasnio da nije reč o militarizaciji društva, već o zakonskoj obavezi građana.

Svi građani, kako je naveo, imaju pravo i dužnost da učestvuju u civilnoj zaštiti i u skladu s tim će biti i raspoređeni na određene dužosti, a svi koji su se obučavali za vojne zadatke mogu biti raspoređeni na vojne dužnosti.

"Odbrana zemlje je čast, obaveza i pre svega patriotski čin", poručio je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: