"Nije militarizacija već obaveza - civilna obuka za sve"

Beograd -- I žene na selu biće obuhvaćene obukom civilne zaštite i za postupanje u ratnim i vanrednim sitaucijama, kaže pukovnik Miodrag Savić, bivši šef civilne zaštite.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Komentarišući najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će sve žene do 50 godina morati da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i za postupanje u vanrednim situacijama, Savić je gostujući na TV Pink podsetio da zakon predviđa vojnu obavezu za muškarce do 60 godine, a za žene do 50 godina.

"Zapostavljeno je pitanje žena na selu, a one su značajne i moraju da budu obuhvaćene sistemom obuke i naći će mesto u civilnoj zaštiti", naveo je Savić.

On je naglasio da će koncept obuke detaljnije predstaviti ministar Vulin u narednom periodu, dodajući da će obuka biti takva da neće opterećivati radno angažovanje.

Kako kaže, obuka će morati da prati i nevojne izazove, rizike i pretnje, a biće uključena i omladina. Kao primer je naveo Rusiju koja u sistemu civilne zaštite ima isti broj ljudi koliko je i u oružanim snagama.

Podsetivši da je civilna odbrana deo sistema odbrane, te da je postojala u našoj zemlji do 2006, Savić je podsetio i da je ministar odbrane Aleksandar Vulin objasnio da nije reč o militarizaciji društva, već o zakonskoj obavezi građana.

Svi građani, kako je naveo, imaju pravo i dužnost da učestvuju u civilnoj zaštiti i u skladu s tim će biti i raspoređeni na određene dužosti, a svi koji su se obučavali za vojne zadatke mogu biti raspoređeni na vojne dužnosti.

"Odbrana zemlje je čast, obaveza i pre svega patriotski čin", poručio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu