Kraj Putinovih "ratnih igara"?

Vladimir Putin naredio vojnicima, koji su učestvovali na vojnoj vežbi, da se vrate u vojnu bazu, izjavio portparol Kremlja. Na Krimu odjeknuli pucnji.

Izvor: BBC

Utorak, 04.03.2014.

08:10

Default images

"Vrhovni komandant oružanih snaga Ruske Federacije, Vladimir Putin, izdao je naređenje vojnicima i jedinicama koji su učestvovale u vojnim vežbama, da se vrate u svoje baze", rekao je Dmitrij Peskov i dodao da su vežbe bile uspešne, prenela je agencija Rojters.

Kako javlja BBC, ruske trupe su se već povukle sa granica sa Krimom. Taj medij podseća da je pre toga SAD najavila da priprema niz sankcija protiv Rusije zbog krize na Krimskom poluostrvu.

Međutim, kako prenosi Asošiejted pres, proruske snage, koje su preuzele kontrolu nad vazduhoplovnom bazom Belbek na Krimu, ispalile su jutros nekoliko metaka u vazduh u znak upozorenja, dok im se približavalo oko 300 ukrajinskih vojnika, ranije zaposlenih u toj bazi.

Prema navodima te agencije, više desetina ruskih vojnika su u bazi Belbek čuvali aerodrom, kad su počeli da im se približavaju nenaoružani ukrajinski vojnici. Da bi ih naveli da se povuku, ruski vojnici su ispalili nekoliko metaka u vazduh i upozorili da će pucati na Ukrajince ukoliko nastave da im se približavaju, javio je AP.

Putin je juče, u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua, prisustvovao vojnoj vežbi na kojoj su se mogli videti ruski tenkovi i oklopna vozila koja su defilovala poligonom Kirilovski izvan grada Vjborg na granici Rusije i Finske.

Ruski predsednik je odgledao kraj vojne vežbe, koja je počela 26. februara usred krize na ukrajinskom poluostrvu Krim, da bi kao vrhovni komadant vojske naredio vojnicima da se vrate u svoje stalne vojne baze za razmeštaj ruskih oružanih snaga, javila je ruska agencija Itar Tas.

Istovremeno, zvanična Moskva je demantovala da je vojna vežba na poligonom Kirilovski, na severozapadu Rusije bila povezana sa događajima na Krimu, dodaje agencija Rojters.

Cilj vojne vežbe bio je testiranje borbene gotovosti ruskih oružanih snaga u zapadnim i centralnim delovima zemlje, prenela je agencija Rojters i dodala da je vežba izazvala negodovanje na Zapadu i među ukrajinskim novim proevropskim liderima.

Rojters navodi da u izveštaju iz Kremlja nije bilo reči o premeštaju ruskih snaga na Krim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: