Češko ministarstvo: Građani da mogu da ubiju teroristu

Prag -- Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je izmene Ustava kojima bi građani te zemlje dobili pravo da potegnu oružje i upucaju teroristu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"U vreme kada se izvode napadi u Evropi imamo utisak da bi građaninu Ustav trebalo da daje veće pravo da se brani, ali legalno dobijenim oružjem", kazao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec za Hospodaržske novini.

Češka ne pristaje na nastojanja Evropske unije da ograniči legalne mogućnosti za držanje nekih vrsta vatrenog oružja, a MUP je podneo predlog ustavnog zakona po kome bi Česi koji legalno poseduju oružje mogli samoinicijativno da ga upotrebe.

Kako se navodi, zatraženo je odobrenje naoružanja radi "odbrane Češke", kako bi se sprečili teroristički napadi kao oni u Parizu ili u Nici i Berlinu.

Pravo da pucaju na teroristu u slučaju napada čak i kada oni sami nisu ugroženi dobili bi samo češki državljani i to isključivo na teritoriji Češke i ne bi se odnosilo ni na građane EU sa boravkom u Češkoj, predlaže češko ministarstvo.

"U slučaju napada na tzv. meke ciljeve mogućnosti državnih organa da efikasno i brzo spreče žrtve ograničene su. Zato želimo da dozvolimo odbrambeni napad i ljudima koji legalno poseduju oružje. Nema sumnje da teroristički napad ima manje šanse da bude uspešno izvršen u slučaju da se suoči sa aktivnom, blagovremenom odbranom, čak i kada u nju krenu civili", navodi se u obrazloženju izmena koje bi češki parlament trebalo da usvoji najkasnije u jesen ove godine.

"Neće kod nas biti tako da svako ko želi oružje ide da ga kupi, registruje se kao u Americi, sačeka i dobije je. Takav model mi sigurno nećemo imati. Kontrole za dozvolu za oružje će biti još oštrije nego do sada", kazao je Hovanec.

Prema statistikama MUP-a u decembru prošle godine dozvolu za nošenje oružja imalo je 300.000 ljudi, od čega skoro 241.000 Čeha dozvolu kategorije "E" - za zaštitu života, zdravlja i imovine, a u zemlji je registrovano skoro 800.000 komada oružja svih kategorija koja podležu režimu izdavanja dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu